Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Deserti s kavom

Poslastice za ovisnike o kofeinu.

Kava nije samo za piće! Savršena je i za pripremu ukusnih deserta, kao što su karamela od kave, hrskavi tuljci od kave i liker od kave s konjakom, tonkovcem i vanilijom. Tko bi mogao odoljeti?

Kava je vrlo svestrana – nije samo ukusna kao napitak, nego je i savršen dodatak desertima. Njezin blago gorki okus dodaje nešto posebno kolačima i nadopunjava okus likera. Kava se savršeno slaže sa sladoledom, voćem i kolačima, a dodaje i posebno iznenađenje mnogim drugim slatkim jelima. Preostaje samo jedno pitanje: zašto se svi deserti ne pripremaju s kavom?

Espresso-stracciatella

Porcije: dovoljno za oko 1 litru

Sastojci:

  • 50 g espresso kave u zrnu
  • 1 mahuna vanilije
  • 300 ml mlijeka
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 6 žumanjaka (srednje veličine, svježih organskih jaja)
  • sol
  • 100 g šećera muscovado (cjeloviti šećer od šećerne trske, dostupan u trgovinama zdrave hrane)
  • 50 g glukoznog sirupa (pogledajte savjet)
  • 3 žlice konjaka
  • 80 – 100 g gorke čokolade s okusom kave (espresso ili moka čokolada, minimalni udio kakaa 60 %)

Priprema:

  1. postavite široki pladanj ili posudu koja je sigurna za uporabu u pećnici na drugu policu od dna pećnice i zagrijte. Postavke: toplina odozgo / odozdo / 160 °C.
  2. Usitnite zrna kave u mužaru, dodajte ih u zagrijanu posudu i pržite 13 – 15 minuta. (Pogledajte sljedeći recept).
  3. Razrežite mahunu vanilije po dužini i istrugajte sjemenke. Sjemenke i mahunu dodajte zrnima kave zajedno s mlijekom i vrhnjem te na laganoj vatri zagrijavajte do ključanja. Zatim odmah uklonite posudu sa štednjaka, pokrijte je poklopcem i ostavite smjesu da se namače 15 minuta.
  4. Pripremite veliku posudu vode s ledom.
  5. Prstohvat soli, šećer muscovado, glukozni sirup i žumanjke sipajte u posudu (najbolja je posuda za miješanje okruglog dna otporna na toplinu) i izmiješajte ručnim mikserom. Postavite posudu na mali lonac proključale vode i miješajte mikserom dok se ne zapjeni. Vruću smjesu kave i vrhnja izlijte kroz sito neprestano miješajući i nastavite miješati mikserom nad loncem vruće vode dok se ne postigne kremasta tekstura. Pobrinite se da se smjesa ne pregrije (najviše 85 °C) jer će zbog toga ponovno postati tekuća. Posudu odmah stavite u vodu s ledom i miješajte kremu mikserom dok se ne ohladi.
  6. Umiješajte konjak u ohlađenu smjesu i ostavite je da se zamrzne u uređaju za pravljenje sladoleda. Nasjeckajte čokoladu, sipajte je u malu posudu i otopite nad loncem vruće vode. Ostavite je da se malo ohladi. Polako izlijte čokoladu u zamrznutu smjesu za sladoled i promiješajte.
  7. Sladoled stavite u ohlađenu posudu u zamrzivač i ostavite ga u zamrzivaču do posluživanja. Ako sladoled postane pretvrd u zamrzivaču, može se ostaviti u hladnjaku 10 – 20 minuta kako bi omekšao prije posluživanja. Poslužite ga žlicom za sladoled ili jušnom žlicom umočenom u vodu i prezentirajte uz voće i karamelu od kave ili u hrskavim tuljcima (pogledajte recepte).

Savjeti:

  • pobrinite se da u otopljenu čokoladu ne dospije voda jer će se tako razrijediti i očvrsnuti.
  • Glukozni sirup možete naručiti putem interneta ili ga možete napraviti sami: u 100 ml vode dodajte po 50 g glukoze i šećera, pričekajte da proključa i ostavite da se kuha dok ne ostane samo pola mješavine. Ostavite da se ohladi. Neiskorišteni sirup može se neograničeno čuvati u staklenci s poklopcem. Sirup koji je očvrsnuo može se omekšati ponovno u loncu tople vode.
  • Ostatak tuljaca poslužite kako bi se grickali uz sladoled.

Hrskavi tuljci od kave

Sastojci:

  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 75 g brašna (glatkog bijelog brašna)
  • 1 porcija topive kave (2 g instant-kave)
  • 1 žlica mljevenih badema
  • 2 čajne žličice fino naribane korice organske naranče
  • 1 jaje (srednje veličine)
  • 80 ml mlijeka
  • 1 silikonska podloga za pečenje

Priprema:

  1. sve sastojke stavite u visoki vrč, izmiješajte štapnim mikserom, pokrijte i ostavite da odstoji barem 30 minuta. Pripremite čaše, kuhaču duge drške i valjak za tijesto (pogledajte prethodni recept).
  2. Zagrijte pećnicu. Postavke: toplina odozgo / odozdo / 160 °C.
  3. Postavite silikonsku podlogu za pečenje na pladanj za pečenje. S pomoću čajne žličice ili žlice rasporedite male porcije smjese na podlogu za pečenje i razmažite ih u vrlo tanke krugove stražnjom stranom žlice ili malim plosnatim nožem za razmazivanje. Krugovi smjese neće se širiti pa nije potrebno mnogo slobodnog prostora između njih. Što je tanja smjesa, tuljci će biti hrskaviji.
  4. Pecite krugove 12 – 15 minuta na drugoj polici od dna pećnice, sve dok ne postanu smeđi na rubovima.
  5. Odmah odvojite krugove od vruće podloge za pečenje s pomoću noža za razmazivanje. Presavinite ih ili pritisnite da biste oblikovali male kornete i svaki kornet postavite u čašu ili ih polegnite preko drške drvene kuhače ili valjka tako da budu blago zakrivljeni. Ostavite ih da se ohlade i očvrsnu. Ponovite postupak s ostatkom smjese.

Savjeti:

  • tuljci se mogu peći samo na silikonskim podlogama za pečenje. Papir za pečenje otporan na masnoću nije prikladan jer stvara nabore.
  • Podloga za pečenje ne smije se premazati uljem prije uporabe.
  • Smjesa se može pripremiti i bez instant-kave.
  • Za izradu korneta krugovi trebaju imati promjer od 10 – 12 cm.
  • Tuljci se mogu oblikovati samo dok su topli.
  • Ohlađeni tuljci trebaju se čuvati na hladnom i suhom dok se ne upotrijebe.

Voće s karamelom od kave

Porcije: 6

Sastojci:

  • približno 200 g voća (npr. maline, jagode, borovnice, narezane marelice itd.)
  • 6 žlica smeđeg šećera
  • 1 šalica kave (približno 125 ml)

Priprema:

  1. operite voće i osušite ga tako da ga pritišćete papirnatim ručnikom.
  2. Stavite šećer u malu posudu debljeg dna i zagrijavajte ga na umjerenoj temperaturi (razina 7). Laganim kružnim pokretima pomičite posudu kada se rubovi šećera počnu topiti (pogledajte i savjete za recept za glazirane višnje morello).
  3. Nakon što se smjesa otopi i lagano karamelizira, dodajte kavu i 3 – 4 žlice vode. Smanjite temperaturu i miješajte kako bi se šećer otopio. Posuda treba biti prekrivena kako sva tekućina ne bi isparila.
  4. Kružnim pokretima umiješajte voće, zagrijte i poslužite. Zagrijavajte karamelu dok se ne postigne željena gustoća, ravnomjerno raspodijelite na porcije voća i poslužite.


 

Liker od kave s konjakom, tonkovcem i vanilijom

Porcije: za približno 1,3 litre

Sastojci:

  • 1 mahuna vanilije i 1 – 2 dodatne mahune za napunjene boce ako bude potrebno
  • 1 sjemenka tonkovca (polica sa začinima)
  • 4 mahune zelenog kardamoma
  • 450 g šećera
  • 70 g mljevene kave ili espressa (80 % Arabica, 20 % Robusta, ne previše fino mljevene)
  • 0,7 l konjaka (ili vinjaka, 40 %)

Priprema:

  1. prerežite mahunu vanilije po dužini, nasjeckajte sjemenku tonkovca i mahune kardamoma te sve zajedno prokuhajte sa šećerom u 500 ml vode. Ostavite da se krčka na slaboj temperaturi dok se šećer ne otopi.
  2. Umiješajte kavu, prekrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte konjak, prekrijte i ostavite da se namače 3 – 4 dana, uz miješanje čistom žlicom jednom dnevno.
  3. Filtrirajte liker kroz sito koje je obloženo kuhinjskom krpom, izlijte ga u boce i ostavite da sazrijeva barem 3 tjedna prije posluživanja.

Savjeti:

  • što je kava grublje mljevena, filtriranje je jednostavnije.
  • U malenoj bočici, ovaj liker može biti sjajan poklon.
  • Ako želite mini desert, poslužite liker s malo šlaga na vrhu.
  • Liker od kave možete preliti preko deserta (npr. krema od vanilije, rožata, sladoleda ili malih torti s keksima).

 

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stiliziranje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stiliziranje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall