Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Lijepo vas je vidjeti!

Zen i umijeće primanja gostiju − 8 savjeta za opuštene domaćine.

Jedan od najboljih načina na koji možete drugima pokazati da vam je stalo jest da ih pozovete na objed u svoj dom. Slijedi naših 8 savjeta koji će vama i vašim gostima pomoći da uživate u večeri bez stresa.

1. Opustite se

Da bi večer bila ugodna, domaćin mora biti opušten. Čak i dok pripremate sve prije nego što dođu vaši gosti, ponašajte se kao da je to dio večernje zabave: slušajte omiljenu glazbu i uživajte uz čašu dobrog vina. Gosti se neće osjećati dobrodošlo ako ih dočekate nervozni. Nakon obroka sjednite i uživajte u čašici digestiva sa svojim gostima. Nemojte odmah početi s pranjem posuđa ili usisavanjem oko njih.

2. Pitajte svoje goste postoji li neka namirnica koju ne jedu

Možda imaju alergije na orašaste proizvode, ne podnose fruktozu ili su pak vegetarijanci koji jedu ribu? Kako možete pratiti što možete poslužiti pojedinim gostima a da ih ne ugrozite ili ne dovedete u neugodan položaj tako da im prebirete po hrani u potrazi za sastojcima koji bi im mogli naškoditi? Uvijek je najbolje unaprijed pitati goste postoji li neka namirnica koju ne jedu ili ne smiju jesti kako biste im mogli ponuditi drugu opciju.

3. Nemojte pretjerivati s poslom

Upamtite da bi većina gostiju radije razgovarala sa svojim domaćinima, nego čekala da im se posluži gurmanski obrok od 8 sljedova. Nemojte se previše naprezati, držite se jednostavnih recepata s kvalitetnim sastojcima.

4. Nemojte biti prestrogi prema sebi

Čini se da svaki domaćin jednako razmišlja i počne se ispričavati gostima čim dođu. Pire od manga previše je tekući, trebalo je očistiti ribu od kostiju ili je trebalo biti toplije na terasi za čašicu aperitiva. Ljudi kritiziraju svoj trud kako bi osigurali da su njihovi gosti sretni, no gostima to zapravo ide na živce. Vaši gosti ne bi niti primijetili sve to da vi to niste spomenuli!

5. Budite spremni za goste koji kasne

Neizbježno je da će neki gosti kasniti pa pričekajte 45 minuta prije nego što poslužite jelo. Dok čekate, goste koji su stigli na vrijeme možete obradovati ukusnim kanapeima, kao što je tostirani brioš s kozjim sirom ili pikantne praline s tartarom od paprike.

6. Dopustite gostima da se opuste

Može se činiti impresivnim pozvati vrhunskog kuhara u svoj dom i reći gostima da sudjeluju u pripremi hrane. No mnogima će to biti stresno. Nakon deset kaotičnih sati u uredu, možda neće biti raspoloženi za savijanje sushija ili rezanje mesa. Mnogo je bolje pustiti ih da se opuste uz čašu vina i dive majstoru u kuhinji.

7. Poslužujte sezonske namirnice

Naravno da svatko želi djelovati velikodušno, no nemojte kupovati jagode s druge strane svijeta. Sezonske su namirnice pravi odabir. Takve su namirnice potpuno svježe i trebale bi biti vaš prvi izbor. I upamtite da gazpacho od lubenice ima mnogo bolji okus ljeti, a ne kada temperature snažno padnu.

8. Pripremite odgovarajuća pića

Pića uz obroke jednako su važna kao i sami obroci. Započnite večer uz dobar aperitiv. Za one koji vole neobična pića, tu je koktel Knight Cup od nara. Ljubitelje crnog vina možete razveseliti klasičnim vinom Amarone. A uz ribu, morske plodove i bijelo meso nema ničega boljeg od vina Sauvignon Blanc vinarije Cloudy Bay. 

Autor: Lena Schindler
Slike: © Adobe Stock