Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Orada s umakom od začinskog bilja

Recept za pečenje s parom.

Orada, poznata i kao komarča, sredozemna je riba koja se konzumira barem od antičkih vremena. Posebno je ukusna kada se peče s parom.

Orada je jedna od najcjenjenijih riba Sredozemlja. Dostupna je tijekom cijele godine, no najbolji okus ima od srpnja do listopada. Ima specifične zlatne mrlje na obrazima i zlatnu prugu iznad očiju, zbog čega se također naziva „zlatoglava”. Zahvaljujući snažnim zubima, koji pomalo podsjećaju na zečje, orade mogu otvoriti čak i dagnje i ljuske rakova. Njezino meso sadrži malo masnoća i bogato je proteinima i važnim mineralima, uključujući magnezij, kalcij, fosfor i jod.

Kada kupujete oradu, provjerite jesu li joj oči bistre, a škrge vlažne. Što se jasnije vidi zlatna pruga na njezinom čelu, to je riba svježija. Jeste li znali da sve orade život započnu kao mužjaci? U dobi od dvije ili tri godine njihovi se spolni organi povuku i oni se pretvaraju u ženke.

Vrijeme pripreme: 55 minuta
Vrijeme aktivne pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta

Porcije: 4

Sastojci:

  • 4 x 400 g fileta orade
  • 40 ml maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • 30 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 4 žlice bijelog vina
  • 375 ml temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1½ žlica sjeckanog peršina
  • šećer
  • 2 limuna

Pribor: kist za premazivanje, višenamjenski pladanj Miele, lonac, pjenjača, nož, daska za rezanje

Priprema:

  1. začinite ribu solju i paprom, premažite uljem i stavite na višenamjenski pladanj.
  2. Odaberite automatski program A10 („orada”) i stavite ribu u zagrijanu pećnicu. Količina vode: približno 100 ml, razina 2. Trajanje programa: 25 – 35 minuta.
  3. Zagrijte maslac i dodajte brašno. Postupno dodajte temeljac i vino i pričekajte da proključa. Dodajte vrhnje i začinsko bilje. Dodajte sol, papar i šećer po ukusu.
  4. Poslužite na zagrijanim tanjurima ili pladnjevima, zajedno s polovicom limuna kao dekoracijom. Umak poslužite zasebno. 

Savjet: ribu možete ispeći i uz paru. Samo odaberite sljedeće postavke pećnice: Funkcija: pečenje uz paru, broj/vrsta mlazova pare: 1; temperatura 190 – 200 °C + prethodno zagrijavanje, količina vode: približno 100 ml, razina: 2; 1. Mlaz pare: 15 minuta nakon početka pečenja; vrijeme pečenja:25 – 35 minuta.

Fotografija: © Miele