Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Proljetna salata s umakom vinaigrette od kave

s prženim komadićima slanine, krutonima i poširanim prepeličjim jajima.

Salata pripremljena s kavom? Može! Ova proljetna salata kombinira najbolje sastojke za savršeno lagano jelo.

Poslužite ovo lagano jelo s talijanskom slaninom Coppa, krutonima i neobičnim, ali ukusnim umakom vinaigrette od hladne kave, jabučnog soka i slatkog senfa za osvježavajuću promjenu. Miješana salata garnirana s poširanim prepeličjim jajima gozba je za oči.

Porcije: 4

Sastojci:

Za umak vinaigrette

  • 1 žlica bijelog balzamičnog octa
  • 6 žlica snažne hladne kave
  • 3 žlice prirodno mutnog jabučnog soka
  • 1 čajna žličica zrna gorušice
  • 1 žlica divljeg meda
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 4 žlice djevičanskog maslinova ulja

Za salatu

  • oko 120 g miješane proljetne salate (rukola, mladi špinat, potočarka, maslačak, organsko cvijeće itd.)
  • 1 baget
  • 50 g tanko narezane slanine (talijanska slanina Coppa, rezana s vrata)
  • 12 svježih prepeličjih jaja
  • sol
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • kuhinjski papir

Priprema:

  1. Zamutite sve sastojke za umak vinaigrette i kušajte.
  2. Operite listove salate, rasporedite ih i miješajte dok se ne osuše.
  3. Zagrijte pećnicu. Postavke: Toplina odozgo / odozdo / 180 °C.
  4. Narežite baget na jako tanke kriške. Stavite kriške bageta i slaninu u posudu za pečenje, postavite na treću policu od dna pećnice i pecite 6 – 7 minuta. Zajedno okrenite kriške kruha i slaninu.
  5. Razbijte prepeličja jaja jedno po jedno i stavite ih u čaše ili zdjele za jaja.
  6. U malenom loncu (otprilike 18 cm promjera), zavrijte 300 ml vode s 2 čajne žličice soli i bijelim vinskim octom. Kada je voda zavrela, smanjite temperaturu na razinu 1, stavite prepeličja jaja jedno po jedno u vruću, ali ne vrelu vodu i poširajte ih 2 – 3 minute. Vilicom izvadite jaja jedno po jedno i osušite na kuhinjskom papiru.
  7. Začinite listove salate s umakom vinaigrette i raspodijelite na tanjure. Dodajte komadiće slanine i krutone. Prekrijte prepeličjim jajima i začinite ostatkom umaka vinaigrette. Odmah poslužite.

Savjeti: 

  • Bagete je lakše tanko narezati ako su stari jedan ili dva dana. Najlakši je način da se izreže kruh s pomoću stroja za rezanje kruha.
  • Za zanimljiviji okus, nakon pečenja utrljajte prerezani češanj češnjaka u krutone.
  • Budite oprezni ako kuhate na standardnoj ploči za kuhanje – voda ne smije ključati dok poširate jaja!

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stiliziranje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stiliziranje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall