Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Ratatouille

Šareni pratitelj aromatične ribe.

Ratatouille, koji korijene vuče iz Nice, tradicionalni je element francuske provansalske kuhinje, no danas je mnogo njegovih varijanti popularno diljem Europe. Ovaj recept posebno je prikladan za oradu.

Ratatouille se nekada smatrao hranom siromašnih. Oni bi satima kuhali ostatke povrća, a ponekad bi čak i otpaci od povrća završili u loncu. Ovo jelo potječe iz provansalske kuhinje grada Nice, a njegovo se podrijetlo odražava i u nazivu: „rata” znači „hrana”, a „touille” znači „miješati”. Ratatouille tako doslovno znači „miješana hrana”, koja se kuha i krčka satima. No ne dajte da vas to odvrati od njega. Danas je ratatouille popularan diljem Europe, a može se pronaći i u kuhinjama vrhunskih svjetskih kuhara. U osnovi se sastoji od luka, češnjaka, paprika, rajčica, a nerijetko i patlidžana, no postoje mnoge varijacije jer je jelo tako rasprostranjeno. No svima im je zajednička jedna stvar: ratatouille se smatra vrlo zdravim zbog velikog udjela povrća, a lako se i probavlja.

Vrijeme pripreme: 70 minuta
Vrijeme aktivne pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 40 minuta

Porcije: 2

Sastojci:

  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • polovica tikvice
  • 6 cherry rajčica
  • 6 gljiva
  • 1 ljutika
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ čajne žličice listova majčine dušice
  • 1 čajna žličica bosiljka
  • 1 čajna žličica morske soli
  • ½ čajne žličice crnog papra
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 grančice ružmarina

Pribor: nož, daska za rezanje, vakuumska vrećica

Priprema:

  1. operite povrće i ogulite ga ako je potrebno. Narežite ga na pravilne komade veličine zalogaja.
  2. Ljutiku narežite na male kockice, pomiješajte je s češnjakom, začinima i začinskim biljem i dodajte u povrće.
  3. Sve sipajte u vakuumsku vrećicu i zatvorite u ladicu za vakuumiranje uz postavku 3.
  4. Uz postavku „Sous-vide” skuhajte ratatouille na predzadnjoj polici parne pećnice. Temperatura: 65 °C, vrijeme kuhanja: 40 minuta
  5. Izvadite sve iz vakuumske vrećice, posložite na tanjure i ukrasite grančicama ružmarina.

Savjet: prikladno za ribu intenzivnog okusa.

Fotografija: © AdobeStock