Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Široki rezanci s espressom i timijanom

Recept za domaće široke rezance s ljutikom u vinu porto

Za najukusniju tjesteninu preporučuje se da je napravite sami – zašto se ne odvažite na eksperimentiranje sa sastojcima? Isprobajte naš recept s ukusnim rezancima s espressom i ljutikom u vinu porto. 

Ako želite isprobati posebnu vrstu tjestenine, zašto je ne pokušate napraviti sami? Ovaj će vas recept uvjeriti da to zaista nije tako teško i da su espresso i timijan savršena kombinacija. Espresso je odličan dodatak umaku od vina porto jer blanširanoj ljutici daje jedinstven okus. Ukrašavanje svježim parmezanom i rukolom završni je detalj – užitak za oči i nepce! 

Porcije: 4

Sastojci za široke rezance:

  • 150 g griza od durum pšenice
  • 150 g bijelog brašna i malo brašna za posipanje po podlozi (glatko bijelo brašno)
  • 1 čajna žličica sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 3 žlice listova svježeg timijana
  • 110 – 115 g hladnog dvostrukog espressa npr. Miele Black Edition N°1
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica ulja uljane repice

Sastojci za ljutiku u vinu porto:

  • 100 – 120 g maslaca
  • 400 ml porta (rubinskog)
  • 3 žlice espressa, npr. Miele Black Edition N°1 i sojinog umaka (prirodno fermentiranog) 
  • 4 lovorova lista
  • 350 g malih ljutika
  • 2 žlice likera cassis od crnog ribiza

Drugi sastojci:

  • 100 g rukole
  • 1 – 1 ½ crvena paprika
  • otprilike 8 žlica parmezana (svježe naribanog) i malo parmezana za posluživanje
  • sol

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke za široke rezance u uređaju za obradu hrane pomoću oštrih rezača, zatim ručno mijesite 5 minuta dok ne oblikujete elastično tijesto. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite da odstoji barem sat vremena.
  2. Postavite čistu kuhinjsku krpu na pladanj za pečenje. Podijelite tijesto za rezance na četiri dijela, tanko ih razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite u široke rezance, otprilike debljine olovke (lakše ih je pripremiti pomoću stroja za izradu tjestenine). Široko rasporedite rezance na kuhinjsku krpu dok ne dođe trenutak da ih skuhate.
  3. Narežite 40 – 50 g maslaca na male komade i stavite ih u hladnjak.
  4. Zavrijte porto, espresso i sojin umak s listovima lovora i kuhajte na laganoj vatri bez poklopca da se reducira. U međuvremenu nekoliko sekundi blanširajte ljutiku u kipućoj vodi, osušite je, ogulite i narežite na četvrtine po dužini.
  5. Pirjajte četvrtine ljutike u 50 – 60 g maslaca na niskoj temperaturi, u velikoj tavi za prženje, dok lagano ne porumene. Dodajte reduciranu mješavinu porta i likera cassis, pokrijte i pirjajte 5 – 7 minuta.
  6. Zagrijte 4 duboka tanjura.
  7. Operite rukolu, rasporedite listove i miješajte ih dok se ne osuše. Očistite papriku, izvadite jezgru i sitno je nasjeckajte. Zavrijte 3 l vode u velikoj tavi s 2 žlice soli. Dodajte rezance s espressom i kuhajte 1 – 3 minute, ocijedite ih i lagano pomiješajte s parmezanom u tavi.
  8. Dodajte nasjeckanu papriku ljutici, uklonite tavu sa štednjaka i umiješajte hladne kocke maslaca. Posolite po potrebi.
  9. Prvo postavite listove rukole u duboki tanjur, zatim dodajte rezance s espressom i ljutiku s umakom, posipajte malo parmezana i odmah poslužite.

Savjeti: 

  • Rezanci se mogu razvaljati, izrezati i osušiti nekoliko dana unaprijed.
  • Espresso za rezance može se točnije izmjeriti po težini.
  • Što je razvaljano tijesto svježije i tanje, brže će skuhati.
  • Ako vam se žuri, jednostavno pomiješajte veću količinu omekšalog maslaca, parmezan i papriku s rezancima s espressom i timijanom te poslužite na rukoli umjesto dodavanja ljutike u porto.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stiliziranje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stiliziranje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall