Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Ukusna odjeća

Za Gretchen Röehrs hrana plus papir jednako je modi.

Ilustratorica Gretchen Röehrs smatra da su hrana i moda usko povezane. To je samo jedan od razloga zašto upotrebljava voće i povrće da bi prenijela čudnovate dizajnerske odjevne komade na papir.

Sve je započelo s tri kupine. Gretchen Röehrs položila ih je na bijeli list papira i nacrtala elegantne ženske figure oko voća u stilu klasičnih modnih crteža − kao da su voće i povrće uobičajeni elementi dizajnerske odjeće. Ta je ilustracija kupine bila zapravo pozdrav iz sunčanog San Francisca upućen prijatelju koji je žudio za svježom hranom tijekom hladnih zimskih mjeseci na istočnoj obali SAD-a. Tako barem Gretchen prepričava utjecajnim modnim časopisima kao što su Harper’s Bazaar i Elle otkad su otkrili umjetnicu i njezinu stranicu Instagrama. Tamo je Gretchen na kraju i objavila svoju sliku haljina u obliku kupine. Uslijedile su hlače od svjetlo zelenog graška, lisnata večernja haljina s lepršavom suknjom nalik brokuli i kaput sastavljen od kriški breskve. Otada je dizajnirala cijelu kolekciju koristeći se voćem i povrćem. Ponekad ubaci i brzu hranu, kao što su kroasan za kreaciju kratke haljine u obliku jajeta ili keks za suknju balon kroja.

Hrana kao izraz osobnosti

Upitate li Gretchen Röehrs o njezinom kreativnom procesu, istaknut će da njezini crteži moraju biti spontani. „Jednostavno radim s onim što me okružuje − i što god da se dogodi, uvijek mi preostaje olovka, blok za crtanje i ponešto hrane”, kaže. Elegantne linije i živahne poze voćnih i povrtnih modela daju njezinim crtežima dojam lakoće koji se teško postiže. Gretchen samo crta. Ne razmišlja previše o tome. „Samo stavim hranu na papir i crtam oko nje. Stvarno je brzo”, tvrdi umjetnica. Ipak svaka njezina figura ima svoju jedinstvenu osobnost, koju ističu njihove osebujne poze, ali pogotovo vrsta hrane kojom se koristi i odjeća koja je prikazana. Činjenica da su i moda i hrana sredstva izražavanja vlastite ličnosti očituje se u njezinim crtežima. „Ono što jedemo i ono što nosimo dva su načina izražavanja raznih strana naše osobnosti. Osim toga, i jedno i drugo je vizualno, tako da ih jednostavno moraš kombinirati.” Tako Gretchen Röehrs objašnjava pozadinu svojeg rada. Osobnost koju unosi u svoje figure i njihovu odjeću određuje hrana koji upotrebljava: „Boje, oblik i moje trenutačno raspoloženje određuju stav ilustracija”.

Kada kore od banane postanu dimije

Naročito su joj dragi crteži u kojima se kore od banane pretvore u dimije te onaj na kojem je figura tijela ogrnuta listom blitve poput raskošne večernje haljine za crveni tepih. „Izgledaju poput odjeće koju biste zaista mogli nositi − zamislite da su napravljeni od svile a ne od voća i povrća!” Gretchen Röehrs započela je u modnoj industriji, studirajući modni dizajn i otkrivajući njegove mogućnosti. Studirajući modni dizajn stekla je osjećaj za prenošenje oblika tijela na papir. „Ali najvažnija stvar koju sam naučila jest da je crtanje zabavnije od dizajniranja”, dodaje. Ljubav prema crtanju potaknula ju je da postane ilustratorica nakon što je odustala od fakulteta te i dalje radi u toj struci.

Prazan list papira kreativno je igralište Gretchen Röehrs. Ali nije toliko odvažna u kuhinji, kaže nam: „Moja su jela jako dosadna.” Osim jedne stvari: „Kada sam raspoložena za organizaciju druženja uz večeru, zaista dajem sve od sebe.” Također voli jesti probrana jela u restoranu i uživati u trenutku kada hrana nije prekrasno poslužena na papiru, već kad je šef kuhinje posluži na tanjuru. Prepričava nam: „Jelo koje sam jednom naručila u restoranu Benu u San Franciscu najispirativnija je kombinacija jela koju sam ikad probala. To je bila istinska umjetnost, iako je jako kratko trajalo.” Želite li doživjeti slično iskustvo, Benu nudi modernu američku kuhinju s jelima kao što su lososova ikra s ručno rađenim sezamovim uljem ili poriluk s crnim tartufima i šunkom. To je jedan od najboljih restorana u SAD-u. U jesen 2014. godine, šef kuhinje Corey Lee postigao je (gotovo) nemoguć uspjeh kada mu je dodijeljena treća zvjezdica Michelin.

Autor: Nina Heitele
Slike: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin