Azuma Makoto
Krhka ljepota prirode
Ako pitate renomiranog umjetnika Azuma Makota, što je njegova velika inspiracija, on će, bez oklijevanja, odgovoriti: „Priroda.“ Jer je fasciniran njenom krhkošću. Za Miele je kao takav prolazni medij iskoristio seriju skulptura od leda, kako bi dočarao umjetničku paralelu s umjetnosti kuhanja na najvišoj razini.
Čime stvara svoja umjetnička djela
„Imam jednu duboku, intuitivnu vezu sa cvijećem. Bilo u svom studiju u Tokiju ili na svojim putovanjima.“
Umjetnik svjetskog glasa
Epicentar njegovog stvaralačkog rada jest ekskluzivan butik cvijećem u Tokiju. Unatoč svemu, često napušta svoju domovinu, kako bi putovao svijetom, pokazao i izlagao svoju umjetnost te otkrio novo cvijeće i bilje. Stalno postavlja granice te ih zatim ponovno pomiče. Kako bi stvorio nešto što zaista ima utjecaj na čovječanstvo.
Makotova djela imaju svoje podrijetlo u „Ikebani“ – tradicionalnoj japanskoj umjetnosti aranžiranja cvijeća. Točno raspoređivanje cvijeća i pri tome komunikacija s njime dovodi Makota u meditativno stanje. U tom je trenutku u potpunosti smiren i može svojoj kreativnosti pustiti na volju. Ledene skulpture koje je izradio za Miele, točno prikazuju taj trenutak – i čine ga opipljivim drugima.
Sin kulinarskog chefa
Kao sin kuhara, Makoto je često gledao svoga oca kako radi i istovremeno razvio iznimno poštovanje i oduševljenje prema toj profesiji: „Kuhanje je velika umjetnost i vrlo slična umjetnosti cvijeća. U oba područja se odabiru, slažu i nadziru prirodni materijali – i pri tome se razmišlja što to izaziva u ljudima“. Umjetnici i kuhari znaju da su potrebni vrhunski uređaji kako biste stvorili nešto izvanredno.
„Gledao sam vrhunske kuhare i bio sam impresioniran njihovim sjajnim umijećem. Kako mogu sa samo jednim jelom toliko toga izraziti?“
Isti ovisi o opremi
Upitate li Makota o načinu svog rada, odmah će pokazati na svoje škare. Ako želite napraviti veliku razliku, potreban vam je alat kojem možete vjerovati. Alat koji predstavlja ekstenziju tijela i s kojim imate svaki mali detalj pod kontrolom.
Četiri instalacije od cvijeća
Makoto je stvorio četiri različite instalacije od cvijeća – svaka od njih inspirirana je osnovnom tehnologijom pojedinog ugradbenog kuhinjskog uređaja kao i prirodnim pejzažima. Ledenjak za Dialog pećnicu, divljina za pećnicu, more za indukcijsku ploču za kuhanje i prašuma za kombiniranu parnu pećnicu. Rezultat su kombinacije boja i tekstura koje predstavljaju svjetove koje nitko prije nije mogao zamisliti. Svaka je poziv da doživite nove vrhunce u umjetnosti izrade, dizajna i izvedbe.
„Važno je osjećati se dobro. Ali i obogatiti ljude.“
Vi ste na redu
Priprema, pozor, kuhaj!
Pročitajte više
Kyle Connaughton
Chef s 3 Michelin zvjezdice predan je savršenstvu svojih sastojaka – od njihova nastanka sve do njihove prezentacije na tanjuru.
Helena Rizzo
Ova nevjerojatno talentirana chef kuharica iz Brazila jela povezuje sa svakim sastojkom s kojim se sretne.
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu je chef s Michelin zvjezdicom s jedinstvenim stilom kuhanja i neobičnom životnom pričom.