Miele

Gaggan AnandBudi uvijek buntovan, nikada nemoj stati

Kada netko kaže „To je Gaggan čisto!“, tada vjerojatno misli da Gaggan Anand samo stoji u kuhinji i čisti. Kuhanje je njegov život – i ako pitate dobitnika „Asia’s Best Restaurants“ 2015–2018, na taj se način može stvoriti nešto izvanredno.

„Želim stvarati jela koja se nitko nikada nije usudio ni sanjati.“
Gaggan AnandNajbolji azijski restoran 2015–2018

Vlasnik i kuhar poznatog „Gaggana“ u Bangkoku svoju inspiraciju nalazi svugdje – a prije svega u glazbi. Gaggan voli rock glazbu i sam je bubnjar, što bi moglo objasniti zašto njegova jela imaju taj poseban protok i ritam.

Kreativni tijek vrata su prema neuobičajenom mjestu

„Stanje, kada se sve samo po sebi odvija, to je za mene sloboda. Previše godina su nam kuhari govorili što moramo i smijemo raditi. Današnjica je mnogo naprednija, modernija – sada napokon možemo razmišljati izvan okvira i na svaki zamisliv način miješati začine, sastojke i kuhinje.“

Gaggan je uvijek prelazio granice mogućeg. Kad je shvatio da se više ne može slobodno izražavati kao kuhar u restoranima u kojima je nekada radio, sam je otvorio jedan. Od tada se samo naglo uspinjao. I zato što tamo za njega nema više granica, ne smije ih biti niti za njegove zaposlenike ili za goste. Bilo koja ideja tima uzima se ozbiljno i u restoranu nema etiketa. Gagganu je važno da svatko može slobodno razvijati svoju kreativnost i svoj ukus.

„Kada spravljamo jela, ne slijedimo kreativni proces. Nema pravila.“

Gaggan i Azuma

Gaggan je bio vrlo impresioniran ledenim skulpturama Azume Makota – i kako umjetnik može stvoriti nešto tako neviđeno. Odmah je znao, da je pronašao kreativnog partnera s kojim može intuitivno surađivati i postići vrhunce kreativnosti, koje nitko nikada nije smatrao mogućima.

Nemoguće učiniti mogućim: kuhanje s Dialog pećnicom

„Mi glavni kuhari smo čarobnjaci i stoga nam treba naša odgovarajuća magična oprema“ – a u Gaganovom slučaju to je Dialog pećnica. Inspiriran Azumovim ledenim skulpturama, on želi stvoriti kulinarsku kompoziciju, koja se ne igra samo ledom već i vatrom. Nevjerojatan rezultat: noga raka kuhana s jedne strane, a s druge strane još uvijek sirova i napunjena ledom. Tako je Gaggan pokazao ne samo vlastitu kreativnost, već i jedinstvene sposobnosti Dialog pećnice.

Anand nije mogao odoljeti da u svoja jela ne uključi mali komadić svoje domovine i stoga koristi curry kao osnovni začin. Pomoću inovativne tehnologije Dialog pećnice, s jedne strane je skuhao svoj glavni sastojak, rakovu nogu, a s druge strane ju je obložio folijom, tako da ostane sirova i da ne rastopi led.

„Tehnologijom koju imamo možemo konkurirati čak i bogovima. I to je razlog zbog kojeg je kuhanje danas neuobičajenije nego ikad prije.“