Miele

Makoto AzumaKrhka ljepota prirode

Ako pitate renomiranog umjetnika Azuma Makota, što je njegova velika inspiracija, on će, bez oklijevanja, odgovoriti: „Priroda“. Zašto? Zato što je fasciniran njenom krhkošću i ovaj osjetljivi medij strastveno rado koristi za ispitivanje i prelaženje granica.

„Želim podići kreativnost na sasvim novu razinu.“
Makoto AzumaJedinstveni umjetnik cvijećem u svijetu

Epicentar njegovog stvaralačkog rada jest ekskluzivan butik cvijećem u Tokiju. Unatoč svemu, često napušta svoju domovinu, kako bi putovao svijetom, pokazao i izlagao svoju umjetnost te otkrio novo cvijeće i bilje. Stalno postavlja granice te ih zatim ponovno pomiče. Kako bi stvorio nešto što zaista ima utjecaj na čovječanstvo.

Na tragu prirode

„Imam jednu duboku, intuitivnu vezu sa cvijećem. Bilo u svom studiju u Tokiju ili na svojim putovanjima – cvijeće uvijek igra neku ulogu u mom svakodnevnom životu.“

Makotova djela imaju svoje podrijetlo u „Ikebani“ – tradicionalnoj japanskoj umjetnosti aranžiranja cvijeća. Točno raspoređivanje cvijeća i pri tome komunikacija s njime dovodi Makota u meditativno stanje. U tom je trenutku u potpunosti smiren i može svojoj kreativnosti pustiti na volju. Ledene skulpture koje je izradio za Miele, točno prikazuju taj trenutak – i čine ga opipljivim drugima.

Azuma i vrhunski kuhari

„Gledao sam vrhunske kuhare i bio sam impresioniran njihovim sjajnim umijećem. Kako mogu sa samo jednim jelom toliko toga izraziti?“

Kao sin kuhara, Makoto je često gledao svoga oca kako radi i istovremeno razvio iznimno poštovanje i oduševljenje prema toj profesiji: „Kuhanje je velika umjetnost i vrlo slična umjetnosti cvijeća. U oba područja se odabiru, slažu i nadziru prirodni materijali – i pri tome se razmišlja što to izaziva u ljudima.“ Da se nije odlučio kreativno izraziti cvijećem, Azuma bi se mogao dobro predstaviti i u svojoj kuhinji, kako s Miele tehnologijom stvara umjetnička djela.

Isti ovisi o opremi

Upitate li Makota o načinu svog rada, odmah će pokazati na svoje škare. Ako želite napraviti veliku razliku, potreban vam je alat kojem možete vjerovati. Alat koji predstavlja ekstenziju tijela i s kojim imate svaki mali detalj pod kontrolom.

Makoto je stvorio četiri različite instalacije od cvijeća – svaka od njih inspirirana je osnovnom tehnologijom pojedinog ugradbenog kuhinjskog uređaja kao i prirodnim pejzažima. Ledenjak za Dialog pećnicu, divljina za pećnicu, more za indukcijsku ploču za kuhanje i prašuma za kombiniranu parnu pećnicu. Rezultat su kombinacije boja i tekstura koje predstavljaju svjetove koje nitko prije nije mogao zamisliti. Svaki je poziv da se ide dalje od ičega prije.

„Važno je osjećati se dobro. Ali i obogatiti ljude.“