Slatki Pariz

Kulinarski Trendovi Denise Acabo – A L'Etoile d'Or

Slatki Pariz

Francuski glavni grad prava je Meka za kreativne slastičare. Posljednjih godina posebice je velik broj slastičarnica, čokolaterija i pekarnica otvorilo svoje prodavaonice u okruzima Montmartre i Pigalle, u kojima se mogu pronaći njihova minijaturna remek-djela.

Denise Acabo u svojoj je maloj slastičarnici „A l’Etoile d’Or” u ulici Rue Pierre Fontaine već više od 40 godina i prodaje čokolade Bernachon i Bonnat, praline Mazet i ostale slatke poslastice iz cijele Francuske. Okretna starija gospođa s poznatim plavim pletenicama osobno poznaje svakog svog proizvođača i zna poneku pričicu o svakoj poslastici koju prodaje. Ponosno govori da američka glumica Meryl Streep svaki put kada je u Parizu dođe i kupi „Pâtes de fruit” sa šljivama Mirabela.

Ljubitelji tartova i quicheva oduševit će se u slastičarnici „Les Petits Mitrons”: bilo da više volite nešto slatko ili nešto konkretnije, s voćem ili s povrćem i sirom, bogato punjeni tartovi od krhkog tijesta mole vas da ih probate. No veliki izbor otežava taj zadatak...

Francuzima je kruh svetinja, posebice baget. Pariz je također od 1995. godine domaćin natjecanja na kojem se traži najbolji baget, a koji je poznat pod nazivom „Concours de la meilleure baguette de Paris”. Djibril Bodian („Le Grenier à Pain”) mladi je pekar senegalskog podrijetla iz Montmartrea, koji je pobijedio na natjecanju 2010. i 2015. godine. Zbog toga ne samo da je zaslužio ček od 4000 eura, nego i povlasticu da na godinu dana bude dobavljač za predsjedničku palaču. Mladi majstor (Boulanger Artisan) naravno ne može živjeti samo od pečenja kruha, stoga priprema i odlične kroasane, tartove i eklere.

Christophe Roussel voli makrone, raznobojne male kolačiće s meringom, od mljevenih badema s blagim ili kiselkastim punjenjem. Ovaj vješti slastičar i čokolatijer uvijek ima tucet različitih makrona u svojoj slastičarnici, s okusima koji uključuju cheesecake, karamelu i tamnu čokoladu, kavu, pistaciju, limun, lavandu i marelice. Također ima i čokolade, u obliku Eiffelovog tornja, usta, japanki, malih brežuljaka („Petites Buttes de Montmartre”) ili gurmanske čokoladice „Grand Cru”.

Ono što je Christophe Roussel za makrone, to je Gilles Marchal za madlene. Marchal je niz godina radio kao slastičar i čokolatijer u vrhunskim restoranima prije nego što je ostvario svoj san i otvorio vlastitu slastičarnicu u Montmartreu 2014. godine. Recept za njegove madlene potječe od njegove bake, on ga je samo malo izmijenio i ponekad doda limun, pistaciju ili karamelu. Nedjeljom pripremi do 1000 madlena i uvijek se brzo rasprodaju.

 

Slastičarnice

Denise Acabo – A l’Etoile d’Or
30 rue Pierre Fontaine
Tel. +33 (0)1 48 74 59 55
www.davidlebovitz.com

Les Petits Mitrons
26 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 46 06 10 29

Le Grenier à Pain
38 rue des Abbesses
Tel. +33 (0)1 46 06 41 81
www.legrenierapain.com

Boulangerie Alexine
40 rue Lepic
Tel. +33 (0)1 42 55 08 05

Christophe Roussel
5 rue Tardieu
Tel. +33 (0)1 42 58 91 01
www.christophe-roussel.fr

Pâtisserie Gilles Marchal
9 rue Ravignan
Tel. +33 (0)1 85 34 73 30
www.gillesmarchal.com

 

Hotel

Prince de Galles
33 avenue George V
Tel. +33 (0)1 53 23 77 77
www.princedegallesparis.com

 

Informacije

www.parisinfo.com
www.ajourneyinparis.com