Kuhanje s kavom – poseban okus

Kulinarski trendovi Wolfgang Kowall

Kuhanje s kavom – poseban okus

Salata s kavom i začinom za salatu od ulja i octa, espresso i trakasti rezanci s timijanom, zgusnuta kava, goveđi bujon i ossobucco u začinjenom umaku od kave? Ono što se naizgled čini neobičnim zapravo su novi recepti koji proizvode aromatična, precizno izbalansirana iskustva okusa. Kava u prahu ili espresso ne upotrebljava se kao inače, kao piće ili sastojak u desertima ili kolačima. Gorka zrna ponekad se upotrebljavaju kako bi pružila okus tijekom kuhanja s kavom. Njihova nevjerojatna raznolikost aroma – a pretpostavlja se da ih postoji između 800 i 1200 – u početku se stvara umjetnošću prženja. Ponekad do izražaja dolaze papreni, dimljeni, čokoladni, biljni i orašasti tonovi, a u drugim trenucima nagovještaji vanilije, klinčića ili karamele koji vašem jelu pružaju izrazito osobit okus.