Govedina Wagyu

Kulinarski Trendovi ddp images/H.Leitner

Govedina Wagyu

Ova pasmina japanskog goveda najskuplja je na svijetu. Njezino krto meso prošarano masnoćom iznimno je tražena delikatesa.

Ako ste ikada kušali ovo neodoljivo mekano i iznimno aromatično meso, zasigurno ćete entuzijastično govoriti o tome kako se topi u ustima i ostavlja pikantan okus kakav nijedno drugo meso ne može ponuditi. Zašto japanska govedina (doslovan prijevod riječi Wagyu) ima tako drugačiji okus? U usporedbi s drugim vrstama goveda poput Angusa, velike je i snažne građe. Meso ima niski udio kolesterola i iznimno je hranjivo. Životinje se ne hrane umjetnim hormonima rasta ni profilaktičkim antibioticima. Tijekom svoje povijesti, ova goveda rijetko su se križala s drugim pasminama jer su se stoljećima uzgajala prvenstveno kao životinje za vuču. Pravila budizma zabranjivala su konzumaciju mesa u Japanu. Tek nakon otvaranja Japana svijetu 1868. godine počela je veća potražnja za goveda s većom mišićnom masom: japansko crno govedo (Kuroge Wagyu), japansko kratkorogo govedo (Tankaku Wagyu) i japansko smeđe govedo (Akage Wagyu). Japansko crno govedo najviše je rasprostranjeno.

Goveda Wagyu može nositi oznaku govedine Kobe samo ako su oteljena, uzgajana, utovljena i zaklana u japanskoj regiji Kobe. Manje od 0,5 posto govedine Wagyu proizvedene u Japanu čini govedina Kobe. Od sredine 1990-ih, goveda Wagyu izvoze se u SAD radi znanstvenih istraživanja pa danas postoje velika krda goveda Wagyu i u SAD-u i u Kanadi. Izvoz govedine Wagyu, živih goveda, zametaka i sjemena u Europu prvi je put dozvoljeno 2014. godine. Zbog toga je relativno malo farmi goveda Wagyu u Europi, no to će se sigurno promijeniti u budućnosti. U Njemačkoj se 2017. godine otprilike 140 uzgajatelja i farmera okupilo i osnovalo Udrugu Wagyu.

Tekst: Rainer Meier