Kava obara svijet

Ein Caffè erobert die Welt

Kava obara svijet

Godine 1933. gosp. Francesc Illy osnovao je pržionicu kave u talijanskom lučkom gradu Trstu. Iz jedne male kompanije razvio se međunarodni brend: Ljudi diljem svijeta uživaju u okusima illy Espressa - šest milijuna šalica svaki dan.

Francesco Illy rođen je 1892- godine u austro-ugarskom Temišvaru i imao je jednu želju: Želio je proizvesti najbolju kavu na svijetu. Njegov unuk Andrea Illy, koji je u međuvremenu postao glavni izvršni direktor i predsjednik kompanije u trećoj generaciji, naziva koncept "Koncept potpune kvalitete". Njegov djed Francesco razvio je patentirani postupak konzerviranja mljevene kave u metalne kutije kako bi se zadržale sve arome.

Savršenstvo kroz inovaciju, tako bi mogli opisati uspjeh illy kave - i time ova tvrtka vrlo nalikuje tvrtki Miele: Obje su generacijama obiteljske tvrtke, te su prisutne diljem svijeta kao pioniri u svojoj branši.

Francescov sin Ernesto (1925–2008) je po zanimanju bio kemičar. Posebnu pažnju poklonio je istraživaju i razvoju tehnologije te je osnovao prvi laboratorij u tvrtki. I unuk Andrea je također kemičar po zanimanju. U međuvremenu 17 patenata iz različitih područja u preradi i pripremi kave pripadaju obitelji Illy. illy kava je danas talijanski simbol za ukusan Espresso – i izvanredan dizajn.

U međuvremenu je arhitekt i dizajner Matteo Thun, 1992. godine, dizajnirao šalicu za Espresso od bijelog porculana, koja je postala ikona stila. Te ona predstavlja osnovu rada više od 70 renomiranih umjetnika. Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović, Sandro Chia, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Joseph Kosuth i James Rosenquist.

Na temelju velikog uspjeha umjetničkih šalica akcija se proširila 2006. godine na limenku za kavu od 250 g. Red značajnih predstavnika kulturno umjetničke scene oblikovalo je površinu cilindrične limenke. Od kojih su poznatiji James Rosenquist i Michelangelo Pistoletto, e MichaelLin, Tobias Rehberger kao i poznati fotograf Sebastião Salgado.

Dok se Andrea Illy u prvoj liniji pobrinuo za održivost, tvrtku je već spremna preuzeti četvrta generacija, između kojih i tri Andreaove kćerke. Jedna je već zakoračila u poslovni svijet illy kave.

Tekst: Rainer Meier

illycaffè illy Espresso od cijelog zrna se sastoji od 100 posto zrna Arabica kave. Crveno prženje odlikuje se izvanrednim okusom, koji se pojačava uz nijanse karamele, čokolade, prženog kruha i lagano cvjetne note. Za illy kavu idealne postavke stupnja mljevenja, količine zrna i vode, te temperature kao i duljine oparivanja pobrinuli su se Miele aparati za kavu koji jamče savršenu šalicu kave.