Vinho Verde – lagani portugalac

Vinho Verde - der leichte Portugieser

Vinho Verde – lagani portugalac

Tiho i potajno se bijelo vino iz srca Prtugala razvio iz masovnog vina u zvijezdu među laganim, osvježavajućim vinima.

Do 1980tih godina iz ove portugalske vinske regije, koja se prostire od Šapnjolske do Duora, najviše se izvozilo crvenog vina karakterističnog laganog okusa. U međuvremenu se omjer promijenio: Oko 85 posto svih Vinho Verde su bijela vina.
Oni više odgovaraju klimi, koja je karakteristična po dugim kišnim zimama (oko 1200 mm u godini) i suhim i toplim ljetnim mjesecima i ugodnoj jeseni. Pokrivač poput tepiha prostire se od uskih dolina i ravnina do mora.

Regija Vinho Verde se utemeljila 1908. godine, a od 1959. godine ima oznaku jamstva. Danas Vinho Verde DO obuhvaća oko 21.000 hektara površine, 129.000 vinskih brijgova, 47 vrsta grožđa, 25.500 vinara i 600 punionica, koje godišnje proizvedu 85 miliona litara vina i izvoze u 80 zemalja.

Kako vinarima uspjeva u Vinho Verde proizvesti tako lagano i voćno vino s udjelom alkohola od 11 Vol. %? Razlog je u korištenju vrsta grožđa, koje iako su zrele imaju određenu kiselost. Mnoge od njih su autohtone, što znači da rastu isključivo na sjeveru Portugala.

Drugi razlog voćne svježine leži u načinu obrade je malolaktična fermentacija, pri kojoj se jabučna kiselina pretvara u mliječnu kiselinu i ugljični dioksid i ukupna kiselina se smanjuje.

Tako idealno bijelo Vinho Verde D.O. poprima okus citrusa i zelenih jabuka, pri čemu se ovisno o vrsti grožđa može osjetiti okus kivija, marakuje, ananasa i minerala.

Klasični Vinho Verde D.O. je Cuvée od više sorti, između ostalog, Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro i Trajadura. U međuvremenu se Vinho Verde proizvodi i u čistom obliku, na primjer, iz Loureiro. ili Alvarinho-loze. Vina su u pravilu kompleksna, s aromom egzotičnih voća, imaju manje kiseline i više šećera.

Više informacija na www.vinhoverde.pt/