Savršeno umijeće

Die Kunst der Perfektion

Savršeno umijeće

Bilo da je riječ o suhoj toplini, vlažnoj pari ili vrućem zraku – svaka metoda pripreme hrane ima svoje prednosti. To čini kuhanje raznovrsnim i zabavnim. Kratko kulinarsko putovanje kroz povijest kuhanja.

Bilo da je riječ o kuhanju ili pečenju, pripremi na pari ili na roštilju ili blanširanju – na početku svakog postupka pripreme postaje vruće. Kada su prvi ljudi slučajno otkrili vatru, s vremenom su shvatili da je pečeno meso ukusnije, što je bio veliki korak naprijed na evolucijskog ljestvi.

Još danas – oko 1,5 milijuna godina kasnije – diljem svijeta je priprema hrane na otvorenoj vatri ili usijanim pločama za kuhanje, najrasprostranjeniji način pripreme jela. Generacijama su naši preci učili o vatri, o njezinom paljenju i kontroliranju – i tako naučili koristiti različita vremena pripreme jela i temperature.

Otkriće i primjena električne energije u grijanju učinila je ljude neovisnima o vatri – električni štednjak proizveden je u 19. stoljeću u SADu.

Sa inducijskim pločama za kuhanje koje posjeduju fleksibilne zone, perfekcioniranje hrane dobilo je novu dimenziju. Sljedeći važan korak jest otkriće pećnice – prostora za pripremu jela u zemlji – prije gotovo 4000 godina, naši preci mogli su pripremiti sasvim nova jela.

U međuvremenu je pećnica, poput štednjaka, postala također neovisna, o vatri i ugljenu. Danas se koristi kao moderan ugradbeni uređaj – koji ujedno služi kao roštilj i radi na kruženje zraka – svugdje gdje ima struje.

Davno prije našeg računanja vremena, u Kini je bila poznata metoda pripreme hrane na pari: U dvostrukoj stijenci posuda za kuhanje pripremala su se jela odvojeno od tekućine, u vrućoj pari.

Moderne kombinirane parne pećnice spajaju nježnu pripremu u vlažnom zraku sa suhom toplinom pećnice.

Povijest kuhinjskih uređaja je priča o smanjenju utrošenog vremena, energije, materijala i opasnosti. A istovremeno je primjer savršenog umijeća.

Mnogobrojni recepti pripremaju se na različite načine, a pronaći ćete ih u našoj bazi recepata.