U zemlji obilja

Im Schlaraffenland

U zemlji obilja

Singapur je kolijevka različitih kultura, što se ima prilike vidjeti u samoj slici grada, načinu života i prije svega u kuhinji. Raznolikost gastronomije je jedinstvena poput njezine kvalitete.

Danny Lee nosi gumene čizme i ispranu crvenu pregaču. Izgleda poput vrtlara, ali prvi dojam vara: Danny Lee pripada gastronomskoj eliti Singapura, svaki vozač taksija poznaje njegovu lokaciju u Geylangu, dio grada poznat po niskim kućama i neonsko osvjetljenim kuhinjama. Njegovo carstvo sastoji se od nekoliko stolova i plastičnih stolaca, te se vizualno uopće ne razlikuje od ostalih "Sin Huat Eating House" restorana u okolini.

Ali je zato njegova riblja karta klasa za sebe: Pečeni Red Snapper blago miriše na češnjak, male jakobove kapice nalaze se između fermentiranog crnog graha, dok se u woku pripremljene garnele nalaze u predivnom umaku od crnog papra. Preporuka kuhara je "Crab Bee Hoon", mesnati škamp, koji se nalazi na postelji od rižinih rezanaca sa proljetnim lukom, đumbirom i chilijem. Njega pojesti je prava borba.
Tko njega pobijedi, od stola će otići sretan i ispunjen, a na stolu će ostati tragovi ukusne borbe. Cijena ove rakove poslastice iznosi između 30 i 50 Eura za dvoje – što je poprilično puno novaca za objed u otvorenom restoranu na cesti. Dannyev "Crab" je najbolja rakova poslastica u gradu, i pravi gurmani stoje u redu kako bi okusili ovaj mali komad raja na zemlji.

Singapur je poput zemlje obilja – neovisno jedete li pod otvorenim nebom, ili na rubu ulice ili u pravom gurmanskom prvoklasnom restoranu. Posljednji su dobili snažno pojačanje
Samo u dva nova Casino rezorta "Marina Bay Sands" i "Resort World Sentosa" otvoreno je ukupno 90 "Food Outlets", između kojih i mnogi internacionalni restorani poznatih kuhara poput Joëla Robuchona, Guya Savoya, Santi Santamaria, Wolfganga Pucka ili Justina Queka.

Teoretski možete bez problema nekoliko dana ostati u rezortu sa pet zvjezdica, kušati razne gastronomske ponude te odigrati nekoliko rundi Baccare. Ali to bi bilo šteta, jer grad nudi jedinstveni izbor egzotičnih užitaka.

Tko se nađe u Little Indiji na Tekka Marketu, doživjet će potpunu kulinarsku širinu jednog polukontinenta: Naći će se svježi mango, indijski začini i rakovi iz Šri Lanke, kao i začini poput Currya sa svježe pečenim indijskim kruhom roti posluženom na listu od banane.
Tržnica je obnovljena prije nekoliko godina, i klimatizirana je, higijenski uvjeti su, kao i prije – svugdje u Singapuru – besprijekorno održavani. Kupovati možete i u dva ujutro: Višekatni Mustafa centar otvoren je cijeli dan i noć, te ima iznimno veliku ponudu azijatskih namirnica te kamera, kuhinjskih lonaca i kofera.

U Singapuru žive Kinezi, Indijci i Malezijci, koji donose svoje jedinstvene specijalitete, ali i ambiciozni mladi kuhari, koji kombiniraju tradicionalna jela s modernom tehnikom i metodama pripreme hrane. Među zvijezde novih generacija ubraja se Benjamin Seck, koji kuha u prelijepom povijesnom objektu receptima svoje majke i bake.
Peranakani je tradicionalna zajednica u Singapuru: Došli su iz Malezije prije 200 godina, a potječu od 15. stoljeća kao zajednica potomaka nastala združivanjem u bračnu zajednicu kineskih putnika i domaćih žena. U "True Blue" možete okusiti pohani patlidžan sa svježom pastom od chillija i slatkim soja umakom ili klasični Ayam Buah Keluak, sa limunovom travom, galangalom i kurkumom pečeni komadići piletine u umaku od crnih oraha.

Willin Low tvrdi kako njegova jela imaju korijen u Hokkien kuhinji njegovih predaka. Na jelovniku "Wild Rocket" nalazi se jelo Laksa-Pesto-Linguine s velikim škampima. Jelo izgledom podsjeća na talijansku tjesteninu, ali po okusu je posebno: Baza je Laks list, koji podsjeća na arome mente, papra i korijandera uz dodavanje domaće Laksa juhe. Ukusne su i pržene tofu kockice, koje se poslužuju na kremi od žutanjaka, te teleća koljenica, pripremljena kao indonezijski Rendang.

Za noćnu poslasticu probajte: Bar "Wild Oats" pripada restoranu, a njegovi stolovi i stolci nalaze se između zelenih biljaka i umjetničkih djela smještenih u dvorištu lijepe kolonijske vile, Singapore Sling ubraja se u najbolje koktele u gradu.

Tekst: Patricia Engelhorn

Adrese

Hoteli
Fullerton
elegantni luksuzni hotel na povijesnoj lokaciji s bazenom i pogledom na Singapore River, 1 Fullerton Square, Tel. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club Hotel lijepi hotel u prekrasnom objektu s adresom Chinatown, 28 Ann Siang Road, Tel. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Wanderlust moderan dizajn, zabavne sobe, prekrasna lokacija s adresom Little India, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com

Restorani
Sin Huat Eating House
, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/

Bar
Wild Oats
, 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13

Tržnice
Tekka Market
, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/