U raju sretnih jabuka - Normandija

Im Paradies der glücklichen Äpfel - Normandie

U raju sretnih jabuka - Normandija

U prekrasnom sjevernom dijelu Francuske, blizu glavnog grada, nalazi se kulinarski biser Normandija. Njihove sličnosti: Jabuke.

"U Normandiji imamo nekoliko puta na dan lijepo vrijeme!", šale se njezini stanovnici čime upućuju na raznoliku klimu ove sjeverno francuske provincije, koja je 100 km udaljena od francuskog glavnog grada Pariza.

Lako se može dogoditi da uživate u jednoj čaši jabukovače i za to vrijeme se izmjenjuju sunčana i kišna razdoblja.

Ali to nije bio razlog da naš posjet Normandiji započne u podrumu. Očito srce Normandije kuca ispod zemlje, što se može zaključiti nakon ugodnog gostoprimstva od strane predstavnice tradicionalne destilerije Pierre Huet u Cambremeru.

Do 40 različitih vrsta jabuka ovisno o ukusu od slatkih, kiselih, gorkastih i gorko slatkih nalaze se upravo ovdje i već imaju dugi put iza sebe: Prešane su, dva puta su destilirane te pohranjene u drvene bačve na dvije do osam godina – tek se nakon tog vremena mogu puniti u čaše te s ponosom nositi ime Calvados Pays d’Auge Appellation Contrôlée.

Fini okus ovog klasika, u kojem se miješaju arome voća i drvene note, može se isprobati u njihovoj trgovini.

Kad smo već kod klasike – specijalitet kuće Huet ne može se dovoljno opjevati: Ovdje se mošt radi od odabranih vrsta jabuka te se zalijeva s trećinom Calvadosa i sazrijeva u drvenim bačvama tri godine.

Rezultat se naziva Pommeau, piće visoke kvalitete, kod kojeg se svakim gutljajem osjećaju ukusne arome jabuka, šljiva, badema i višanja, te su pravo osvježenje pri čemu se niti ne osjeti 17 postotni udio alkohola.

Pažnja! Ali tko ne zna povući kočnicu, taj će upoznati pravi aperitiv koji obara s nogu.

Što jedu stanovnici Normandije? Bez brige, svugdje je tako, u što se možete posebno uvjeriti čim zakoračite u malu, drvenu kuću na dresišnjem trgu u selu Beuvron-en-Auge, u kojem Jérôme Bansard u "Pavé d’Auge“ više godina na redom brani svoje odlikovanje Michelin zvijezdom.

Može se činiti da su sa začinima marinirane i zapečene zelene šparoge s jajima napravljene bez puno truda, a posebno su ukusne uz polu suhu jabukovaču za posebne arome koje ćete osjetiti mirisnom.

Nadalje Vam možemo preporučiti da isprobate najbolji dio mesa od janjetine s citrusnim notama, koje je jedna dama za stolom komentirala riječima: "Ovo je pravo umjetničko djelo!"

Uz janjetinu je poslužena suha jabukovača, te je uslijedio slijed regionalnih vrsta sireva, i kao desert topli kolač od jabuke, pri čemu je društvo za stolom uživalo u svakom trenutku – uz samo riječi hvale.

Tekst: Hans Kantereit

Adrese

Destilerija
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Tel. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com

Hoteli
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Tel. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com

Restorani
Hostellerie de la Renaissance, Adresa vidi Hotel „La Renaissance“
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com