Salata Walddorf

Waldorfsalat

Salata Walddorf

Jakob Astor je sa 16 godina napustio svoj rodni kraj Walldorf kod Heidelberga. Njegov otac je bio mesar i nije zarađivao dovoljno novaca, za mnogo djece koju je imao iz dva braka. Johann Jakob je prvo radio u Londonu kod svog brata Georga Petera, proizvođača drvenih puhačkih instrumenata i klavira. Zarađeni novac je štedio, kako bi otišao u Ameriku. 24. ožujka 1784 došao je u New York, gdje je živio njegov brat Heinrich zaposlen kao mesar.

Johann Jakob je iskoristio svoje iskustvo iz Londona, pokrenuo trgovinu s glazbenim instrumentima te uvozio instrumente svoga brata iz Londona u New York. Tako je mladi emigrant osigurao svoju egzistenciju. Godine 1785. počeo je s trgovati s krznom pri čemu je zaradio pravo bogatsvo. Tim novcem je pokupovao zemljišta i kuće na Manhattanu, koje je iznajmljivao. Njegova igra bila je Monopoly i igrao je dobro. Kada je 1848. godine umro u dobi od 74 godine, bio je najbogatiji čovjek u Americi sa 20 milijuna dolara.

Kao i svaki Monopoly igrač, i njegov praunuk Waldorf Astor (njegov "l" se izgubio u SADu), znao je da se sa hotelima može zaraditi više novaca nego iznajmljivanjem stanova. Godine 1893. otvara "Hotel Waldorf" sa 13 katova na uglu ulice Fifth Avenue i 33rd Street. 1897. godine slijedio ga je njegov bratić Jacob Astor IV. te odmah pored otvara hotel "Hotel Astoria" na četiri kata. Ujedinjeni hotel "Waldorf-Astoria" je tada bio najveći i najbolji hotel na svijetu.

Kao glavni kuhar hotela "Waldorf" imenovan je 1894. godine švicarac Oscar Tschirky. Tschirky je prvo radio kao nosač kofera, konobar i stuart na brodu, a potom se zaposlio u najboljem restoranu u New Yorku, "Delmonico". Zli jezici reći će kako su jaja bila najzahtjevnije jelo koje je Tschirky znao pripremiti. Tschirky se također nije nazivao glavnim kuharom, već Maître d’Hôtel – ali se smatrao izumiteljem salate Waldorf, što možete pročitati u izdanju kuharice "The Cookbook, by Oscar of Waldorf V2" iz 1896. godine.

Recept je poprilično jednostavan: Sirovi celer i kiselkaste jabuke, očišćeni i narezani na trakice, preliveni umakom od vrhnja i majoneze te posipani orasima – voilà. Kreacija Oscara Tschirkysa prihvaćena je u glamuroznim hotelima diljem svijeta i danas se ubraja u klasične salate za posebne prigode.

Tijekom sljedećih 100 godina razvijene su mnogobrojne inačice, sa piletinom i šunkom, otkošćenim grožđem i grožđicama, sa lisnatim celerom, lješnjacima, jogurtom, jagodama, parmezanom i bijelim uljem tartufa ili pireom od tartufa.

Oscar Tschirky bio je tražen čovjek. Organizirao je velika primanja i slavlja za predsjednike i kraljeve. Ali kada su mu ponudili da postane direktor hotela "Waldorf-Astoria" ljubazno je odbio ponudu. Htio je ostati, ono što je – posebice stoga što mu je njegova zarada bila dovoljna.

Godine 1928. prodan je hotel "Waldorf-Astoria" za cijenu od 20 milijuna dolara – 1827. godine je sin emigranta Johana Jakoba Astor kuću i zemljište dobio za 20 000 dolara. Na tom mjestu danas se nalazi Empire State Building. U novo otvorenom hotelu "Waldor-Astoria", 1931. godine, na Park Avenue , bistro "Oscar" podsjeća na talentiranog autora salate Waldorf.