Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Jelenji hrbat s borovicom i ružmarinom

Recept za elegantnu gozbu

Jelenji hrbat ističe se svojim delikatnim okusom – možda je to zato što su i sami jeleni gurmani! Uvijek su u potrazi za najmekšom grančicom. Bobice borovice daju jelu voćnu, svježu notu.

Jeleni nisu samo sramežljivi stanovnici šume, nego su i gurmani. Vole mlade grančice i pupoljke pune vitamina te svježe lišće, pa je njihovo meso iznimno zdravo i mekano. To je najukusnije meso od sve divljači. Kao životinja koja bježi od opasnosti, jelen je uvijek na oprezu i u pokretu, pa se obično ne deblja. Sa 100 kalorija na 100 grama, njihovo je meso iznimno nemasno usporedimo li ga sa svinjetinom ili govedinom. Mekano meso jelena također je divljač, jer oni nisu životinje iz uzgoja, već najčešće rastu u prirodnom staništu. Bobice borovice daju jelu voćni, svježi okus. Bobice sadrže eterična ulja koja pospješuju probavu i stvaraju eksploziju okusa poveže li ih se s aromatičnim ružmarinom.

Vrijeme pripreme: 60 – 70 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 – 40 minuta
Porcije: 4

Sastojci:

  • 1 jelenji hrbat (otprilike 1,5 kg)
  • 1 čajna žličica crnog papra u zrnu
  • 4 bobice borovice
  • 2 grančice ružmarina ili 1 žlica listova ružmarina
  • 1 češanj češnjaka
  • 5 žlica ulja
  • 150 g komadića slanine
  • 400 ml temeljca od divljači
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice zgušnjivača
  • sol
  • papar

Pribor: Tava za prženje

Preporučene postavke:
Funkcija: Toplina odozgo/odozdo
Temperatura: 200 – 210 °C
Položaj u pećnici: predzadnja polica
Vrijeme kuhanja: 35 – 40 minuta + prethodno zagrijavanje

Druga mogućnost postavki pećnice:
Funkcija: Ventilator uključen
Temperatura: 190 – 200 °C
Položaj u pećnici: predzadnja polica
Vrijeme kuhanja: 35 – 40 minuta + prethodno zagrijavanje

Postavka štednjaka:
Razina: 9 – 8
Vrijeme kuhanja: 1 – 2 minute

Priprema:

  1. Grubo usitnite zrna papra i bobice borovice te pomiješajte s uljem, listovima ružmarina i usitnjenim češnjakom.
  2. Zarežite jelenji hrbat po dužini kosti i premažite marinadom.
  3. Zagrijte pećnicu. Meso začinite solju i paprom te prekrijte slaninom, postavite na tavu za prženje i stavite u zagrijanu pećnicu.
  4. Nakon 20 minuta, dodajte pola temeljca i kuhajte dodatnih 20 minuta. Dodajte preostali temeljac.
  5. Uklonite meso i ostavite da odstoji umotano u foliju oko 10 minuta. Procijedite temeljac i dodajte vrhnje za kuhanje. Umiješajte zgušnjivač i pustite da proključa.
  6. Odvojite jelenji hrbat od kosti, razrežite i poslužite s umakom.

Savjet: Umak možete obogatiti suhim crnim vinom po želji.

Fotografija: © Miele