Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Vrijeme čitanja: 1 minuta

Goveđi bujon od kave s pjenicom od mlijeka i bosiljka

Recept za energetsko piće s posebnim dodatkom

Goveđi bujon kao energetsko piće? Možda je potrebno priviknuti se na okus bujona, ali očito je da pruža niz prednosti za zdravlje. Recept za avanturiste.

Tradicionalni goveđi bujon postao je novi popularni trend! Ovaj bujon od goveđih kosti i povrća oduvijek se smatrao zdravim zbog minerala, proteina i aminokiselina koji se tijekom kuhanja stvaraju u temeljcu. Naši su djedovi i bake bili svjesni njegovih prednosti. Ali sada je ovaj bujon postao stimulirajuće energetsko piće zahvaljujući dodacima kao što su zrna kave Arabica i par kapi suhog šerija, prstohvat orijentalnih začina i pjenice od mlijeka i bosiljka.

Porcije: 8 – 10 (približno 1,25 l bujona)

Sastojci:

  • 2 luka srednje veličine
  • 1,5 kg goveđih kostiju (narezanih na sitne komade)
  • 500 g povrća za juhu i 1 šaka šampinjona (sitno nasjeckanih)
  • 50 g zrna kave (Arabica)
  • 60 g korijena đumbira
  • 2 lovorova lista
  • 3 stabljike majčine dušice
  • 6 otvorena zrna kardamoma
  • 1 čajna žličica karija u prahu,
  • crnog papra u zrnu i pimenta
  • 2 paprike (nasjeckane)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 4 – 6 žlica suhog šerija (fino)
  • listovi bosiljka za dekoraciju

Za bistri bujon:

  • 3 bjelanjaka (tući dok ne postanu lagano pjenasta)
  • 250 g povrća za juhu (sitno nasjeckanog),
  • 1 češanj češnjaka (usitnjen)
  • ½ čajne žličice papra,
  • pimenta
  • klinčića i bobica borovice (usitnjenih)
  • 1 žlica naribane korice organskog limuna
  • 400 g mljevene govedine

Pjenica od mlijeka i bosiljka:

  • 1 malena šaka listova bosiljka
  • 200 ml trajnog mlijeka (3,5 % masti)
  • sol
  • kajenski papar

Priprema

  1. Prepolovite neoguljeni luk i postavite ga s prerezanom stranom prema gore na višenamjenski pladanj za pečenje zajedno s kostima, stavite u pećnicu na treću policu od dna pećnice i namjestite pećnicu na način rada žar. Postavke: Veliki žar / 240 °C.
  2. Nakon 10 minuta, izmiješajte kosti kuhinjskom lopaticom kako biste temeljito izmiješali nasjeckano povrće. Pecite 40 minuta, okrećući često, dok komadi povrća lagano ne porumene.
  3. Usitnite zrna kave u mužaru te nasjeckajte đumbir sitno, uključujući i koru. Pospite ih po kostima i povrću te pecite još nekoliko minuta.
  4. Stavite lovorove listove, majčinu dušicu, kardamom, kari u prahu, crni papar u zrnu i piment u veliku tavu. Dodajte sadržaj višenamjenskog pladnja za pečenje i prekrijte s 1,8 l hladne vode. Brzo prokuhajte, zatim pokrijte i pustite da se krčka na iznimno niskoj temperaturi (razina 1 – 2) barem 6 sati (preporučujemo tijekom noći).
  5. Ostavite da se temeljac malo ohladi te ga procijedite kroz sitno cjedilo, snažno istiskujući tekućinu iz ostataka. Ostavite da se ohladi, zatim oberite mast s površine.
  6. Stavite sve sastojke potrebne za fazu bistrenja u lonac za temeljce i temeljito promiješajte, po mogućnosti rukom. Dodajte obrani temeljac, pričekajte da polako proključa na štednjaku i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Pažljivo miješajte kuhinjskom lopaticom kako biste se uvjerili da se ništa ne lijepi za dno lonca. Uklonite tavu sa štednjaka i ostavite smjesu da se namače 1 sat. Obložite cjedilo kuhinjskom krpom i izlijte sadržaj tave kroz cjedilo. Ostavite tekućinu da se ohladi i ponovno oberite mast ako je potrebno.
  7. Hladni bujon temeljito začinite solju, paprikama, crnim paprom i suhim šerijem.
  8. Ulijte bujon u čaše netom prije posluživanja. Za pripremu pjenice od mlijeka operite listove bosiljka i stavite ih u visoku posudu od miksera s prstohvatom soli i kajenskog papra. Zagrijte mlijeko, izlijte ga na listove i usitnite štapnim mikserom. Izvadite pjenicu žlicom za sladoled i stavite na vrh bujona. Ukrasite grančicom lovčaca (po izboru). Odmah poslužite.

Savjeti:

  • Bujon možete poslužiti topao ili vruć, ali u tom slučaju smanjite količinu začina.
  • Zamrznite preostali bujon u malim porcijama, npr. u posudici za kockice leda ili u malenim staklenkama s poklopcem tako da ih poslije možete rabiti za kuhanje ili pripremu umaka.
  • Ako želite, bosiljak možete zamijeniti listovima lovčaca.
  • Pjenica od mlijeka najbolje se priprema pomoću klasičnog pjenjača za mlijeko kakav se upotrebljava za cappuccino.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stiliziranje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stiliziranje: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall