Molimo pomaknite stranicu prema gore ili dolje

Visoka gastronomija u Sydneyu

Australski raj za gurmane

Sydney je golem grad i kada govorimo o kulinarskim užicima, nijedno drugo mjesto na svijetu ne pruža stanovnicima, kao ni turistima, toliko izbora.

To je grad koji istinski odiše raznolikošću, a njegove su kuhinje multikulturalne koliko i njegovo stanovništvo. Među brojnim neboderima gradskog poslovnog centra, mladi se profesionalci okupljaju u šik zalogajnicama. Paddington, sa svojom izuzetnom viktorijanskom arhitekturom, središte je boemske i gej scene. Chippendale, poznat i kao Chippo, najpopularnija je četvrt gdje su arhitekt Jean Nouvel i stručnjak za vertikalne vrtove Patrick Blanc ovjekovječeni u Central Park Mallu.

Automata

Clayton Wells također potječe iz četvrti Chippo. Otvorenje hotela Old Clare u nekadašnjoj pivovari vremenski se posložilo s njegovim planom da otvori vlastiti restoran. Rezultat je restoran Automata, koji je smješten u povijesnoj zgradi i o kojem se priča u cijelom Sydneyu. Claytonova kuhinja koristi se najboljim australskim proizvodima, a njegova sofisticirana jela na jelovniku s obaveznih pet sljedova predstavlja fuziju kulinarske tradicije mnogih zemalja. Primjerice, kombinira repove raka kuke i patlidžan pripremljen na pari u umaku XO i vinskom octu posute avruga kavijarom.

Kensington Street Social

Njegov je susjed Jason Atherton, britanski kuhar nagrađen Michelinovim zvjezdicama (Pollen Street Social i City Social u Londonu) u restoranu Kensington Street Social. Ova industrijska zgrada s popisa kulturne baštine ima deset metara visoke zidove i gosti mogu promatrati kuhare u otvorenoj kuhinji. Pripremaju poslastice kao što su autohtoni rak iz Queenslanda s hladnim gaspačom od krastavca i rabarbare ili pečeni svinjski odrezak Berkshire sa stožastim kupusom i repom.

Ester

Atmosfera u restoranu Ester kombinacija je vinskog podruma i studentskog bara. Atmosfera u restoranu je opuštena, ali usluga je brza. Iznimno je popularan, ne samo među stanovnicima četvrti Chippo, pa ćete čak i uz prethodnu rezervaciju vjerojatno morati pričekati. Kao i u restoranu Automata, jelovnik koji je osmislio Mat Lindsay navodi samo nekoliko sastojaka, primjerice „hobotnica/krumpir/nduja” (posljednji je pikantna kobasica). Jedno drugo jelo priprema se od cvjetače, badema i metvice. Kada vam se u ustima sastojci povežu, konačni okus je slastan. Samo predjelo je toliko ukusno da ga nećete htjeti prestati jesti: sanga s krvavicom, maleni sendvič od slatkog bijelog kruha s krvavicom pečenom u pećnici na drva.

Bennelong

Bennelong je jedno od najspektakularnijih mjesta za jelo što se tiče pogleda na luku. Od tamo se, naravno, ne pruža pogled na Sydneysku operu, već za to morate posjetiti restoran kuhara Petera Gilmorea. Njegova inovativna kuhinja je poput putovanja Australijom, u kojoj se sastojci iznimne kvalitete nabavljaju od posebno odabranih poljoprivrednika, ribara i proizvođača te pažljivo pripremaju.

Mr. Wong

Mr. Wong čista je suprotnost. Smješten u stražnjem dvorištu i s gostima koji čekaju u redu pred vratima, nudi rustikalni stil u prostoru koji odiše ugođajem radionice. Hrana je kantonska s modernim štihom. Dim sum odličan je izbor za ručak. Bilo da su okruglice od rižinog brašna punjene wagyuom i tartufima ili oblikom izgledaju kao tradicionalni xiaolongbao (punjen mljevenom svinjetinom u vlastitom umaku), ljubitelji dim suma ne mogu ga se nauživati.

Yellow

Prije nego što su se Brent Savage, koji je 2015. proglašen kuharom godine, i somelijer Nick Hildebrant uselili, njihova je žuta zgrada bila dom umjetničkog kolektiva koji je postigao veliki uspjeh. Yellow je trenutačno najbolji vegetarijanski restoran u gradu. Delikatne kreacije na tanjurima gozba su za oči i nepce. Primjerice, kohlrabi, enoki gljive i umak od povrća ili cvjetovi brokule, amarant i grašak.

The Paddington

The Paddington se ističe najoriginalnijim gastronomskim konceptom. Na jednoj strani nalazi se šank, a na drugoj otvorena kuhinja s tri metra širokim pećnicama. Ovdje se sve priprema na roštilju, uključujući svježa riba, najkvalitetnije meso i povrće. Tome dodajte craft pivo i priliku da popričate s drugim gostima za stolom i postigli ste vrhunac života u Sydneyu.

Restorani

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington
 

Autor: Kiki Baron
Slike
: © PR