Malta i Gozo – mali, ali impresivni

Priče O Hrani Paul Spierenburg

Malta i Gozo – mali, ali impresivni

Nigdje drugdje nema toliko utvrda na tako malom prostoru, nigdje drugdje u Europi nema starijih prethistorijskih spomenika. Osim toga, postoji još jedan razlog za posjet: Maltežani su usredotočeni na svoju krepku otočnu kuhinju.

Kada pogledate s vrtova Upper Barrakka Gardens i preko luke Grand Harbour pruža se nevjerojatan pogled. Pogled se proteže od jedne veličanstvene utvrde do druge, uz žute zgrade od pješčenjaka koje se uspinju jedna iznad druge i stapaju s baroknim crkvenim kupolama u glavnom gradu Valletti i gradovima Senglea, Vittoriosa i Cospicua. Svi su se ovi gradovi uređivali tijekom posljednjih godina: pripremaju se za 2018. godinu. Zajedno će činiti Europsku prijestolnicu kulture. Uvala oblika gotovo poput fjorda bila je središte nove Malte u 16. stoljeću. Vitezovi su prepoznali njezinu stratešku vrijednost i utvrdili njezine obale. Međutim, povijest naprednih civilizacija koje su ostavile svoje jasne tragove poput kompleksa hramova Hagar Qim i Mnajdra ili podzemnog Hypogeuma datira iz razdoblja još 5000 godina unatrag.

Istočna polovica Malte uglavnom je urbana i predstavlja izrazitu suprotnost tihom zapadu s dražesnim selima smještenim usred suncem okupanih polja. Vinogradi i maslinici okružuju utvrđeni grad Mdinu, nekoć političko i vjersko plemićko središte vitezova ivanovaca. Otok tone u more uz strme i nagle litice. Litica Dingli Cliffs visoka 200 metara posebice je izvanredna i idealno je mjesto za krepak piknik! Najbolje je mjesto za kupovinu „Diar Il-Bniet”: hrskavi seoski kruh, sir, rajčica, krastavci, vino ili Torta ohra tal-gurnata (pita dana) – sve je lokalno proizvedeno. Zadivljujuće je što u najdražesnijim malim mjestima uvijek negdje možete pronaći i ponudu spore hrane („slow food”) ili tradicionalnih jela. Primjerice, u starom dijelu grada u Valletti nalazi se nekadašnja pekarnica „Nenu”. Ono što danas tamo izlazi iz krušne peći ima sve potrebno – Ftira! Nadjevi na ovom kruhu bez kvasca od kiselog tijesta jednako su ukusni koliko ih je teško izgovoriti, poput nadjeva Ta’ Gorg ir-Ragel s vrlo tankim kriškama krumpira, ricottom, slaninom i grahom. Kreativna kuhinja Donalda Contija sakrivena je u gradiću Birgu, u restoranu „Tal Petut”. Jela koja obavezno morate probati obuhvaćaju pečenog zeca iz pećnice s karmeliziranim lukom, preliven umakom od crvenog vina, rogača i sirupa! Rogač je prirodno slatki prah od sušenog ploda rogača ili mahuna rogača. U živopisnim ribarskim lukama sela Marsaxlokk svježi ulov stiže upravo ispred brojnih restorana na šetnici. Jedan od njih je „T’Anna Mari” koji je posvećen sicilijanskim jelima. U središtu Malte, u jednoj od kuća u nizu staroj 400 godina nalazi se restoran „Jus Dine & Wine” u kojem tim pod vodstvom glavne kuharice Cyrille Darras poslužuje inovativna jela francusko-mediteranske kuhinje.

Legenda kaže da je Odiseja na svojim lutanjima zavela nimfa Kalipso. No gdje se to dogodilo? Gozo. Sestrinski otok Malte još uvijek je primamljiv, s atrakcijama poput finog pješčanog praha uvale Ramla Bay. Na putu prema tamo proći ćete pored zadivljujućeg kompleksa hramova Ggantija. Stariji je od Stonehengea 1000 godina i jedan je od najvažnijih neolitskih blaga ove malene nacije. Još jedna atrakcija uz cestu koja vas poziva na ručak restoran je „Ta’ Mena”, ugodno mjesto gdje možete probati izvorne otočne poslastice. „Tmun Mgarr” jedno je od najboljih mjesta na kojem možete jesti ribu i morske plodove: kao predjelo probajte platu Assaggi – s carpacciom od tune i grdobine, kraljevskim kozicama u tempuri, ribljim uštipcima i ukusnom ribljom juhom koja se poslužuje u šalici za espresso.

Tekst: Kiki Baron

 

Hoteli

Corinthia Palace Hotel & Spa
De Paule Avenue, San Anton
Malta
Tel.: +356/21 44 03 01
www.corinthia.com

Ta’Cenc & Spa
Triq Ta Cenc, Sannat
Gozo
Tel.: +356/22 19 10 00
www.tacenc.com

 

Restorani

Diar Il-Bniet
Main Street, Had-Dingli
Malta
Tel.: +356/27 62 07 27
www.diarilbniet.com

Nenu The Artisan bakery
St Dominic Street 143, Valletta
Malta
Tel.: +356/22 58 15 35
www.nenuthebaker.com

Tal-Petut
20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu
Malta
Tel.: +356/21 89 11 69
www.talpetut.com

Jus Dine & Wine
13, Triq il-kbira, Attard
Malta
Tel.: +356/21 42 46 47
www.facebook.com

T’Anna Mari
28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Malta
Tel.: +356/27 44 62 11
www.tannamari.com

Ta’Mena
Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra
Gozo
Tel.: +356/21 55 56 99
www.tamena-gozo.com

Tmun Mgarr
Martinu Garces Street, Mgarr
Gozo
Tel.: +356/21 56 62 76
www.tmunmgarr.com