Održivost u Miele

Immer Besser: 
Za planet, naš jedini dom

Zašto nam je održivost važna

Naš planet danas prolazi kroz duboke promjene – promjene čije posljedice tek počinjemo osjećati.

Svi imamo odgovornost za bolju i održiviju budućnost – od najveće multinacionalne kompanije do najmanjeg obiteljskog kućanstva. „Immer Besser“ označava naše uvjerenje da stalno budemo bolji u svemu što radimo.

Neprestano smo motivirani razvijati bolje, pametnije uređaje kako bi kućanstva i tvrtke koje ih koriste postale održivije – s jedne generacije na drugu.

Na ovoj stranici saznajte što radimo na putu u bolju budućnost.

Naši ciljevi za budućnost

Spašavanje našeg zajedničkog doma je utrka s vremenom. Zato neprestano razvijamo svoje ambiciozne ciljeve i neprestano proširujemo svoju predanost. Ovim obećanjima želimo nastaviti odabranim putem:

Postizanje održivosti na svim razinama

Kontinuirano radimo na tome da održivost postane ključna komponenta u svakoj fazi životnog ciklusa proizvoda – kroz cijeli lanac vrijednosti, a posebno u fazi korištenja naših kupaca.

Izrada uređaja koji ne ostavljaju trag

Naš cilj je razviti najbolje proizvode i usluge s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš – s ciljem da budu potpuno CO₂ neutralni.

Kako bismo izbjegli otpad, dajemo novi život starim uređajima

Naš je cilj stvoriti kružni lanac vrijednosti s nultim neto otpadom u kojem se svi materijali korišteni u našim uređajima vraćaju u ciklus na kraju svog životnog ciklusa.

 

Možete saznati više o predanosti održivosti tvrtke Miele u našem trenutnom izvješću o održivosti.

 

 

Već poznato?

Održivost znači nikada stati. Vidimo to kao misiju da Miele nastavi ići naprijed – sa svakim projektom i svakom inicijativom kontinuirano radimo na tome da održivost postane osnovni dio naših inovacija.

Miele stvara inteligentne rute vožnje

Miele radi na svakodnevnoj optimizaciji rute za servisna vozila kako bi uštedio kilometražu i smanjio emisije.

 


 

Miele podržava McDonald's inovativnim rješenjima za pranje rublja

Miele podržava vodeću svjetsku ugostiteljsku tvrtku McDonald's u obnavljanju masnoće i istovremeno smanjuje količinu masnoće koja bi inače završila u sustavu otpadnih voda.
Dobivena masnoća koristi se za proizvodnju biogoriva.
 

  

Održivi projekti

Svi smo pozvani učiniti više u području održivosti. To se odnosi i na nas i provedbu naših ciljeva. Ali ovo ne možemo sami. Zajedno s etabliranim partnerima, radimo na rješenjima koja će našu budućnost učiniti održivijom. Sljedeći projekti to pokazuju.

Istraživanje za bolju energetsku učinkovitost ​

Kuća budućnosti spaja čimbenike inovacije, dizajna i energetske učinkovitosti. U projektu „MIMO“ (Minimal Input, Maximum Output), koji je predstavljen u sklopu međunarodnog natjecanja održivog življenja „Solarni desetoboj“, zajedno smo razvili inovativni sustav dizalice topline koji koristi toplinu koju generiraju kuhinjski uređaji za grijanje i hlađenje domova. Tijekom natjecanja sustav je prvi put instaliran u zgradu kako bi se ispitao u stvarnim svakodnevnim uvjetima i kako bi se mjerila energetska učinkovitost.

Zero-Waste kuća

Joost Bakker, jedan od vodećih australskih stručnjaka za održivost, razvio je „Greenhouse-Future Food System“ u suradnji s tvrtkom Miele. Kuća s dvije spavaće sobe zatvoreni je krug koji stanovnicima daje energiju i hranu te im pruža pravi dom. Svaki Miele uređaj u kući pažljivo je provjeren kako bi se osiguralo da zadovoljava najviše standarde uštede energije i učinkovitosti. ​

 

Autor fotografije: Earl Carter

Kopenhagen postaje zelen

Kao standardni dobavljač, Miele je značajno uključen u stvaranje prvog „Zelenog grada“ u Danskoj. Isporučujemo oko 15.000 kućanskih uređaja za projekt u novodizajniranoj četvrti Kopenhagena.

Pčelarstvo oko Miele tvornica

Na raznim lokacijama Miele podržava inicijative zaposlenika za držanje pčela, koje lete u poljima oko tvornica i pozitivno utječu na lokalne ekosustave.

Uporaba „Zelenog čelika“

U pilot projektu Miele će ubuduće kupovati zeleni čelik od svog partnera Salzgitter AG. Korištenjem ovog materijala, emisije CO₂ proizvodnog procesa smanjene su za više od 66 posto: korištenjem klimatski prihvatljivih izvora energije i ponovnom uporabom čeličnog otpada. Ovom promjenom Miele daje svoj prvi doprinos daljnjem smanjenju emisija iz kupljenih dobara i usluga.

Zajedno možemo učiniti više

Male promjene u našem svakodnevnom životu mogu napraviti veliku razliku za naš planet – pogotovo ako ih svi provedu. Sljedeći „trikovi u kućanstvu“ pomoći će Vam da učinkovitije koristite svoje Miele uređaje i date doprinos većoj održivosti od kuće.

Mjesto u hladnjaku

Prepun hladnjak više ne može učinkovito hladiti hranu i troši više energije. Stoga uvijek ostavite malo slobodnog prostora.
 

Pažljivo korištenje sredstva za pranje

Pažljivo doziranje proizvoda za pranje pomaže u zaštiti okoliša. Uz TwinDos – Miele automatski sustav doziranja – doziranje je još lakše i možete uštedjeti do 30 % sredstva za pranje*.

* u usporedbi s ručnim doziranjem

Štedljivi sustav pranja pojedinačnih predmeta

Radi uštede vode i energije, perilicu rublja treba napuniti što je moguće više ukoliko tekstil to dopušta. Sa značajkom Miele SingleWash također možete uštedjeti resurse prilikom pranja pojedinačnih predmeta.

  

Kružno gospodarstvo

Naš planet ima ograničene resurse. To znači da više ne možemo jednostavno koristiti i bacati proizvode. Umjesto toga, moramo prijeći na kružni sustav u kojem osiguravamo dulji radni vijek uređaja, popravljamo ih kada je to potrebno te ponovno koristimo i recikliramo dijelove i materijale kako bismo smanjili otpad. Sve to će pomoći u smanjenju našeg ekološkog otiska.

Napravljeno bolje da traje dulje

Miele ispituje većinu svojih serija kućanskih uređaja na radni vijek od 20 godina. Ako Vas zanima koji su proizvodi ispitani, posjetite našu internetsku stranicu 20 godina obećanja kako biste saznali više.

CO₂ neutralnost na svim lokacijama

Miele je predan inicijativi „Znanstveno utemeljeni ciljevi“ (SBTi) i klimatski je neutralan (Opseg 1 i 2) na svim lokacijama. Važna prekretnica na ovom putu: smanjujemo emisije u fazi upotrebe naših proizvoda (Opseg 3.11) za 15 posto od 2019. do 2030. – jer navedeno čini najveći udio u našem ukupnom CO₂ otisku.

Vaše pravo na popravak

U našem središnjem skladištu uvijek imamo više od 70.000 Miele originalnih rezervnih dijelova na zalihama. To znači da možemo osigurati dostupnost rezervnih dijelova dugo nakon završetka proizvodnje uređaja – do 15 godina, ali najmanje 10 godina nakon završetka serijske proizvodnje.

Impact Hub Berlin

Poboljšavamo svoj otisak održivosti korak po korak. Kako bismo to postigli, gradimo snažna partnerstva s inovativnim umovima – unutar i izvan tvrtke. Impact Hub Berlin je pravo mjesto kada je u pitanju suradnja na polju održivosti. Hub nam nudi priliku za rad s novoosnovanim tvrtkama i fokusiranje posebno na aspekt kružnog gospodarstva.

„Immer Besser“ znači uvijek brinuti

Kao obiteljska tvrtka, vjerujemo da budućnost mora biti održiva – i da naša odgovornost ne završava kod vrata tvornice. Zato nastojimo sve što radimo učiniti održivijim i pomoći drugima da učine isto. Jer samo zajedno možemo riješiti izazove s kojima se suočava naš svijet.

Održivost shvaćamo ozbiljno

Više od 50 % našeg proračuna za istraživanje i razvoj ide na razvoj održivijih uređaja i usluga. Većina naših Miele perilica rublja prodanih u 2020. ima najviši razred učinkovitosti na tržištu.

Kvaliteta je jednako dugotrajnosti

Od osnutka tvrtke, srž naše filozofije proizvoda bila je upotreba visokokvalitetnih materijala i sofisticiranih proizvodnih metoda za proizvodnju proizvoda posebno visoke kvalitete i dugog vijeka trajanja. S dugotrajnim Miele uređajem možete biti sigurni da trošite manje.


Pouzdan partner

Zapošljavamo više od 22.300 ljudi čija nam je dobrobit vrlo važna. Promičemo i podržavamo sve svoje zaposlenike kroz razne ponude za ljudske resurse i naša je misija biti pouzdan partner industriji i društvu.

Naši veleposlanici

Na našem putu u bolju budućnost, razgovaramo s vodećim predstavnicima održivosti. U „Pričama o našem jedinom domu“ naglašavamo napore naših veleposlanika koji stvaraju stvarne promjene neprestano nastojeći poboljšati stvari. Mi također živimo u tom duhu u tvrtki Miele, kako u našim vrijednostima tako i u našim naporima za održivost.

Epizoda 1: Norbert Niederkofler

Inspiracija Norberta Niederkoflera je njegov dom – priroda u Južnom Tirolu. Njegova predanost etičkom kuhanju i nabavi lokalno uzgojenih namirnica postali su temelj gastronomske revolucije, koju on naziva „Cook the Mountain“.

Njegova se filozofija temelji na poštivanju ljudi, proizvoda i našeg planeta. Navedeno se također odražava u Miele etosu postizanja više s manje, izbjegavanja rasipanja i kontinuiranog optimiziranja linija isporuke. Riječ je o beskompromisnoj kvaliteti za proizvode koji dugo traju.

Epizoda 2: Kyle Connaughton

Kyle Connaughton i njegova supruga Katina vode restoran SingleThread s tri Michelinove zvjezdice u okrugu Sonoma u Kaliforniji. Katina Connaugthon također je odgovorna za pripadajuću farmu SingleThread.

Sezonski proizvodi s njihove farme određuju sve: ono što završi na tanjurima do ostataka koji se vraćaju na farmu kako bi nahranili tlo. Kružna ideja i održivi pristup u srži poslovanja mogu se pronaći posvuda – i na farmi i u restoranu: stvaranje iskustava koja pomažu ljudima da izgrade bolju povezanost s planetom i jedni s drugima; neumorno raditi i neprestano se usavršavati; te podijeliti stečeno znanje s lokalnom zajednicom.

Provođenje održivije proizvodnje

U tvrtki Miele ne samo da neprestano istražujemo održiviju proizvodnju i usluge. Također nastojimo promicati održiviju potrošnju. Ako želite inspirirati druge, trebali biste voditi primjerom. Zato stalno radimo na poboljšanjima – kao što je cilj da ne proizvodimo nikakav otpad prilikom proizvodnje našeg sadržaja. Od korištenja višekratnih boca za vodu i punjivih baterija, do rada bez papira i kompenzacije stvorenih emisija. Kao priznanje za održiviju filmsku produkciju koju smo implementirali tijekom snimanja filma „Priče o našem jedinom domu“, tvrtka Miele je primila nagradu „Green Seal by Environmental Media Association“.

Miele izvješće o održivosti

Novo Miele izvješće o održivosti sada je dostupno za preuzimanje. U njemu Miele ponovno potvrđuje svoju predanost „Ciljevima održivog razvoja“ (SDGs) koje su objavili Ujedinjeni narodi te je predan cilju međunarodne klimatske politike od 2. stupnja. Kao i kod prethodnih izvješća, ovo izdanje također slijedi smjernice Globalne inicijative za izvješćivanje (GRI).*

Izvješće o održivosti 2021

  

Izvješće o održivosti 2019

  

Kontakt

Ako imate urednička pitanja ili pitanja vezana uz sadržaj, možete se obratiti Miele odjelu za tisak i odnose s javnošću za komunikaciju o održivosti: sustainability@miele.de