Multikulturalna Australija

Kulinarski Trendovi Brett Stevens

Multikulturalna Australija

Sydney je golem grad s brojnim plažama. Kada govorimo o kulinarskim užicima, niti jedno drugo mjesto na svijetu ne pruža stanovnicima, kao ni turistima, toliko izbora.

Mnogi turisti smjesta se upute posjetiti Sydneysku operu i Lučki most. A tu je i more koje okružuje Sydney, ponekad snažnim, a ponekad blagim valovima. Gradske su plaže veličanstvene. Najljepši dojam ostavlja plaža Bondi, gdje je prije točno 100 godina osnovan prvi klub za spašavanje na moru. Trenutačno postoji više od 70 takvih klubova u Sydneyu. Ovaj grad doslovno može ponuditi ponešto za svačiji novčanik i ukus, jer su kuhinje jednako multikulturalne kao i stanovništvo. Među brojnim neboderima gradskog poslovnog centra, mladi se profesionalci okupljaju u šik zalogajnicama. Paddington, sa svojom izuzetnom viktorijanskom arhitekturom, središte je boemske i gej scene. Chippendale, poznat i kao Chippo, najpopularnija je četvrt gdje su arhitekt Jean Nouvel i stručnjak za vertikalne vrtove Patrick Blanc ovjekovječeni u Central Park Mallu.

Clayton Wells potječe iz četvrti Chippo. Otvorenje hotela Old Clare u nekadašnjoj pivovari vremenski se posložilo s njegovim planom da otvori vlastiti restoran. Rezultat je „Automata”, koji je smješten u povijesnoj zgradi i o kojem se priča u cijelom Sydneyu. Claytonova kuhinja koristi se najboljim australskim proizvodima, a njegova sofisticirana jela na jelovniku s obaveznih pet sljedova predstavlja fuziju kulinarske tradicije mnogih zemalja. Primjerice, kombinira repove raka kuke i patlidžan pripremljen na pari u umaku XO i vinskom octu posute avruga kavijarom. Njegov je susjed Jason Atherton, britanski kuhar nagrađen Michelinovim zvjezdicama („Pollen Street Social” i „City Social” u Londonu) u restoranu Kensington Street Social. Ova industrijska zgrada s popisa kulturne baštine ima deset metara visoke zidove i gosti mogu promatrati kuhare u otvorenoj kuhinji. Pripremaju poslastice kao što su autohtoni rak iz Queenslanda s hladnim gaspačom od krastavca i rabarbare ili pečeni svinjski odrezak Berkshire sa stožastim kupusom i repom.

Atmosfera u restoranu „Ester” kombinacija je vinskog podruma i studentskog bara. Atmosfera u restoranu je opuštena, ali usluga je brza. Iznimno je popularan, ne samo među stanovnicima četvrti Chippo, pa ćete čak i uz prethodnu rezervaciju vjerojatno morati pričekati. Kao i u restoranu „Automata”, jelovnik navodi samo nekoliko sastojaka, kao primjerice „hobotnica/krumpir/nduja” (posljednji je pikantna kobasica). Jedno drugo jelo priprema se od cvjetače, badema i metvice. Kada vam se u ustima sastojci povežu, konačni okus je slastan. Samo predjelo je toliko ukusno da ga nećete htjeti prestati jesti: sanga s krvavicom, maleni sendvič od slatkog bijelog kruha s krvavicom pečenom u pećnici na drva.

„Bennelong” jedno je od najspektakularnijih mjesta za jelo što se tiče pogleda na luku. Od tamo se, naravno, ne pruža pogled na Sydneysku operu, već za to morate posjetiti restoran kuhara Petera Gilmorea. Njegova inovativna kuhinja je poput putovanja Australijom, u kojoj se sastojci iznimne kvalitete nabavljaju od posebno odabranih poljoprivrednika, ribara i proizvođača te pažljivo pripremaju.

„Mr. Wong” čista je suprotnost. Smješten u stražnjem dvorištu i s gostima koji čekaju u redu pred vratima, nudi rustikalni stil u prostoru koji odiše ugođajem radionice. Hrana je kantonska s modernim štihom. Dim sum odličan je izbor za ručak. Bilo da su okruglice od rižinog brašna punjene wagyuom i tartufima ili oblikom izgledaju kao tradicionalni xiaolongbao (punjen mljevenom svinjetinom u vlastitom umaku), ljubitelji dim suma ne mogu ga se nauživati.

Prije nego što su se Brent Savage, koji je 2015. proglašen kuharom godine, i somelijer Nick Hildebrant uselili, njihova je žuta zgrada bila dom umjetničkog kolektiva koji je postigao veliki uspjeh. „Yellow” je trenutačno najbolji vegeterijanski restoran u gradu. Delikatne kreacije na tanjurima gozba su za oči i nepce. Primjerice, kohlrabi, enoki gljive i umak od povrća ili cvjetovi brokule, amarant i grašak.

„The Paddington” se ističe najoriginalnijim gastronomskim konceptom. Na jednoj strani nalazi se šank, a na drugoj otvorena kuhinja iznad koje su tri pećnice široke jedan metar. Ovdje se sve priprema na roštilju, uključujući svježa riba, najkvalitetnije meso i povrće. Tome dodajte craft pivo i priliku da popričate s drugim gostima za stolom i postigli ste vrhunac života u Sydneyu.

Tekst: : Kiki Baron

 

Hoteli

Park Hyatt
7 Hickson Road
The Rocks
Sydney
Tel.: +61/2 92 56 12 34
www.sydney.park.hyatt.com

Old Clare Hotel
1 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 82 77
www.theoldclarehotel.com.au

 

Restorani

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61/2 82 77 85 33
www.kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/thepaddington