Pivo od đumbira

Sezonski napitak Brent Hofacker - stock.adobe.com

Pivo od đumbira

Sve više ljudi otkriva ovo snažno, pikantno bezalkoholno piće kao alternativu popularnim gaziranim napicima s visokim udjelom šećera.

Odmah da razriješimo nešto prije nego što krenemo: pivo od đumbira nije pivo! Pivo od đumbira gazirano je bezalkoholno piće.

Međutim, to nije uvijek bilo tako. U 18. stoljeću u Engleskoj, kada je pivo od đumbira stvoreno, proizvodilo se na isti način kao pivo (stoga i nosi taj naziv). U bazi šećera, vode i biljke piva đumbira, posebne gljivice kvasca i bakterije fermentiraju kako bi stvorile piće sa udjelom alkohola većim od deset posto. U to su vrijeme te biljke bile rasprostranjene diljem Britanskih otoka. Pivo od đumbira nije se konzumiralo samo u Engleskoj, izvozilo se i u sjevernoameričke kolonije. Taj je napitak bio najpopularniji netom prije razdoblja prohibicije u Americi, kada je u Engleskoj bilo otprilike 3000 pivovara koje su proizvodile ovo pivo, više od 1000 u Kanadi i otprilike 300 u SAD-u. Uz to, često se proizvodilo u mnogim privatnim kućanstvima. Međutim, sa zabranom konzumiranja alkohola nestao je i alkohol iz piva te je uslijedila propast samog piva.

Posljednjih je godina pivo od đumbira doživjelo renesansu, stare su marke uskrsnule i stvorile su se nove, i to ne samo u SAD-u i Velikoj Britaniji. Može se čak naći i u Njemačkoj, gdje Zakon o čistoći piva zabranjuje uporabu oznake „pivo” ili „Bier” za ovaj napitak od đumbira. U Njemačkoj je stoga poznat kao „napitak od đumbira”, „ljuti đumbir”, „đumbir B” ili jednostavno „napitak s okusom piva od đumbira”.

Tekst: Rainer Meier

Slični artikli