Šećerna trska

SASTOJCI teen00000 - stock.adobe.com

Šećerna trska

Slatki sirup od šećerne trske donosi veselje ljudima već 2500 godina.

Šećerna trska postupno se proširila iz istočne Azije na Bliski istok, a potom i u Europu i Ameriku. U svim tim područjima sirup od šećerne trske preša se i zatim kristalizira u sirovi šećer (prvenstveno saharozu) postupkom ključanja u nekoliko faza. Sirovi šećer ima specifičnu smeđu boju i blagi okus slada. Tijekom kasnijeg postupka rafiniranja gubi taj okus i poprima svjetliju boju.

Svježe prešani i ohlađeni sirup od šećerne trske vrlo je popularno piće u zemljama iz kojih potječe, Kubi i zemljama Latinske Amerike (guarapo), Brazilu (caldo de cana ili garapa), Egiptu i na istočnoj obali Sredozemlja (qasab). U Brazilu se sirup također upotrebljava za destilaciju prozirnog alkoholnog pića cachaça, koji je osnova za koktel Caipirinha. U Kolumbiji se sirup šećerne trske miješa s anisom i destilira kako bi se dobilo piće aguardiente. U Paragvaju se fermentirani sirup šećerne trske i sirup od karamele fermentiraju u piće caña.

Rum se također dobiva od šećerne trske: to se piće naziva rhum agricole, iako se ono obično ne proizvodi od sirupa, nego od melase, gustog i tamnosmeđeg sirupa koji nastaje kao nusproizvod u proizvodnji šećera. Melasa, sirup šećerne trske i voda fermentiraju se, čime se dobiva šećerno vino s udjelom alkohola od 4 do 5 %. Procesom destilacije dobiva se kristalno čisti rum, koji tamnu boju i slatku aromu dobiva godinama stajanja u upotrijebljenim bačvama, poput bačvi za viski. Da bi se ostavio dojam da je rum odstajao dulje nego što doista jest, ponekad mu se dodaje boja karamela ili sirup od karamela, čime on postaje tamniji nego što bi trebao biti.

Tekst: Rainer Meier

Slični artikli