Abeceda mrlja

Abeceda mrlja

 
 • A

  • Automobilsko ulje

   Autoöl

   Ispod materijala postavite upijajuću podlogu. Prvo obradite mrlju alkoholom, zatim terpentinom. S kistom obradite mrlju nakon upijanja. Ponovite postupak s terpentinom sve dok se na podlozi više ne vide tragovi ulja. Zatim dodajte tekuće sredstvo za pranje i vodu na mjesto i pažljivo natopite mrlju. Nakon toga je potrebno mrlju dobro isprati i oprati u perilici za rublje sa sredstvom za pranje. Kod tvrdokornih mrlja ponovite postupak.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • B

  • Bijelo vino

   Weißwein

   Bijelo vino se mora odmah ukloniti. Odmah isperite mrlju hladnom vodom. Kako bi što se bolje upila vlaga, na mrlju nanesite sol – recept, koji je djelotvoran i protiv crvenog vina.

  • Borovnice

   Heidelbeeren

   Kod otklanjanja ovih mrlja djelotvoran je sok od limuna.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • C

  • Čađ

   Ruß

   Kada trljate mrlju od čađa, može Vam se zacrniti od muke. Budući da se trljanjem ona samo dublje uvlači u materijal. Lupkajte i pušite prije nego što ćete trljati mrlju, zatim nanesite malo krumpirovog brašna, a u slučaju bijelih materijala nanesite malo soli na mrlju. Ukoliko se u tom slučaju ne da istresti, pokušajte sa alkoholom. Često je čudotvorna i prethodna obrada sa sprejom protiv mrlja.

  • Čaj

   Tee

   Kada je voda za čaj još topla, iskoristite mogućnost brze obrade mrlje od čaja. Kao podrška Vam mogu biti sapun i voda - ili dodajte sol protiv mrlja u pretinac za prašak. Pažnja: Obojene tekstile ispitati na postojanost boje! Kod tvrdokornih mrlja preporučuje se mješavina glicerina i žutanjka, koje je potrebno isprati nakon otprilike jednog sata.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Čokolada

   Schokolade

   Kada slatko iskušenje postane tvrdokorni problem, jednostavno ga pažljivo sastrugajte s nožem. Pomiješajte alkohol ili glicerin s jednim žutanjkom i ostavite mješavinu da malo odstoji na mrlji. Isperite mrlju s hladnom vodom i uronite u toplu vodu sa sapunom.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Cola

   Cola

   Svježe mrlje ovog smeđeg osvježavajućeg napitka uklanjaju se već pri prvom pranju. Protiv starih mrlja pomaže malo sredstva za pranje osjetljivog rublja i zatim uranjanje u mineralnu vodu kao "otapalo".
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Crveno vino

   Rotwein

   Protiv crvenog vina pomaže bijelo vino. Čak i prošek ili čisti alkohol sigurno suzbijaju mrlje. Ali najbolje sredstvo protiv plemenitog soka od vina je sol. U svakom slučaju je preporučljivo što prije se posvetiti mrlji. Prije nego što uključite perilicu za rublje, dodajte još malo limunovog soka. Ukoliko se mrlja ne ukloni, pokušajte umočiti u glicerin. Samt i svila ne podnose sol i obradu s bijelim vinom, nego pustite da djeluje brašno od kukuruza ili krumpira. Protiv mrlja od crvenog vina pomaže razrjeđeni tekući amonijak, etilni alkohol ili sapun. Mrlje od crvenog vina su teške za ukloniti.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Curry

   Curry

   Kod krive obrade se fini začin brzo može razviti u najgoru noćnu moru. Zato se mrlje od currya uklanjaju mlakom vodom. Naknadno utrljajte mjesto glicerinom ili kod osjetljivih materijala nanesite parfemsku vodu, etilni alkohol ili alkohol. Curry se lagano izbjeljuje.

 • D

  • Deo

   Deo

   Nemojte se odmah oznojiti kada na odjeći vidite tragove od deodoransa. Na mrlje nanesite prije pranja 5%-tnu limunovu kiselinu.

 • F

  • Filc

   Filzstift

   Tragovi filca su – poput kemijske olovke – teško za ukloniti, jer se boja jako prima za tkaninu. Ali pomoći će ako mrlju prije pranja višekratno natopite alkoholom ili terpentinom ili glicerinom.

 • H

  • Hrana za bebe

   Nemojte očajavati ukoliko obroci završavaju poput bojnog polja!
   Odjeću ostavite namakati najmanje 2 sata u toploj vodi s deterdžentom nakon čega stavite na pranje sukladno oznakama na etiketi za održavanje.

  • Hrđa

   Rost

   Smeđi trag zahtjeva mukotrpnu obradu. Na svijetlim, manje osjetljivim materijalima i na vuni možete ukloniti mrlju s limunovim sokom. Naknadno možete materijal dobro isprati. Za tamne, osjetljive materijale, prije limunovog soka nanesite sapun. Za kraj na mrlju nanesite čistog etilnog alkohola. Jednostavnija alternativa je odstranjivač hrđe iz dućana. Važno je, da se hrđa odmah ukloni, kako se ne bi oštetila vlakna.

 • J

  • Jagoda

   Erdbeeren

   Najslađe voće ne smije Vas razljutiti, ukoliko mrlju prethodno obradite u mlakoj mješavini vode i sapuna. Tvrdokorne mrlje najbolje ćete ukloniti tekućim sredstvom za izbjeljivanje.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • K

  • Kakao

   Kakao

   Kakao se otapa u mlijeku i kod uklanjanja mrlja od kakaa, procedura je ista kao kod uklanjanja mrlja mlijeka: prvo hladna, zatim topla voda. Nikako obrnutim redoslijedom, budući da će to pogodovati mrlji. Zatim odjevni premet omekšajte u slanoj vodi. Ukoliko nakon pranja još uvijek primijetite tragove kakaa, namočite mrlju s neslanom prokuhanom vodom od krumpira. Brza pomoć je stavljanje tekućeg sredstva za pranje direktno na mrlju i ostaviti da se omekša oko 25 minuta.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Katran

   Teer

   Tamnu mrlju prvo namažite maslacem. Kao i kod smole, mrlja se veže na maslac, te se nakon djelovanja pažljivo mogu ukloniti grubi tragovi. Uzmite prvo malo alkohola ili sprej protiv mrlja te pažljivo obradite mrlju. Položite debeli kuhinjski papir ispod materijala, kako bi se upio višak. Drugi "vrući savjet" je obrada s glačalom pri čemu na mrlju postavite upijajući papir.

  • Kava

   Kaffee

   Ukoliko je riječ o kavi s mlijekom, tada namočite smeđu mrlju s hladnom vodom. Naknadno nanesite topli glicerin na mrlju i isperite toplom vodom odnosno sapunom i vodom. Kod crne kave bez mlijeka mrlju obradite mlakom vodom i sapunom. Kod starih mrlja od kave u mješavinu dodajte malo soli i namočite mrlju glicerinom i žutanjkom. Nakon pola sata dobro isperite mješavinu hladnom, a zatim mlakom vodom. Mrlje od kave mogu se izbijeliti tekućim bjelilom za obojenu robu ili soli protiv mrlja.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Kečap

   Tomatenketchup

   Mrlja od klasične "Brze hrane" brzo se uklanja kao što se i pojavila, uranjanjem u mlaku vodu sa sapunom ili u vodu sa dodatkom tekućeg amonijaka. Također ju možete oprati tekućim sredstvo za pranje osjetljivog rublja prije strojnog pranja. Kao curry ili senf, i kečap se može jednostavno izblijediti.

  • Kemijska olovka

   Kugelschreiber

   Pogledajte ovoj mrlji ravno u oči!
   Ono što ćete trebati jest vrijeme i mješavina octa i žestokog pića za obračunavanje s ovim izazivačem nevolja.
   Kod bijelog rublja, dodajte malo limunovog soka.
   Lak za kosu također može pomoći: slobodno poprskajte rublje te protrljajte mrlju s čistom, suhom krpom. Kod vune će vam bolje pomoći kolonjska voda ili sapunasti alkohol. Mrlja će nakon toga nestati u pranju, u perilici rublja. Za mrlje od kemijske olovke, dostupni su i razni proizvodi za lakše uklanjanje mrlja.

  • Konjak

   Cognac

   Prije nego što Vam konjak pokvari raspoloženje, mrlje uklonite prvo mlakom vodom a zatim tekućim sredstvom za pranje i vodom.

  • Krema za cipele

   Schuhcreme

   Malo kreme za cipele nije na odmet – ukoliko se stavlja samo na cipele. Protiv toga pomaže etilni alkohol. Kod bijelih tekstila nanesite razrjeđeni amonijak, kod obojanog rublja nanesite mješavinu etilnog alkohola i vode 1 na prema 2. Često je dovoljno sredstvo za uklanjenja mrlja u tekućem obliku ili sprej protiv mrlja uz benzin za pranje kao prethodna priprema. Naknadno se isperu s tekućim sredstvom za pranje. Ostaci boje mogu se ukloniti s razrjeđivačem. Ali takvo uklanjanje je moguće samo kod bijelog pamuka.

  • Krema za tijelo

   Hautcreme

   Protiv masnih mrlja od kreme za tijelo pomažu otapala poput maslaca i tople sapunaste kupke. Za ostatke boje je najbolje koristiti dodatno sredstvo za izbjeljivanje. Čak i benzin za pranje pomaže protiv mrlja od kreme – ali bolje ne na koži, nego samo na odjeći.

  • Krv

   Blut

   Kada vidite krv, Vašoj odjeći pružite prvu pomoć: Odmah isprati u hladnoj vodi i zatim u slanoj vodi. Kod starih mrlja pomaže prije pranja malo razrjeđenog tekućeg amonijaka – djelotvorno kod svake krvne grupe.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • L

  • Lak za nokte

   Nagellack

   Lak na odjeći možete pažljivo ukloniti odstranjivačem laka za nokte. Zatim operite na uobičajen način.

  • Liker

   Likör

   Prijetnja nije ni mrlja od likera ukoliko ste je prije pranja natopili u visoko postotnom alkoholu ili razjeđenom etilnom alkoholu. Nakon toga preporučuje se obrada mlakom vodom i sapunom za ispiranje. Mlaka voda preporučuje se i kod mrlja na vuni i svili.

  • Ljepilo

   Zaprljanja od ljepila najlakše se uklanjanju s odstranjivačem laka za nokte (nemojte ga koristiti na sintetičkom rublju kao što je acetat). Nakon uklanjanja ljepila, rublje operite u perilici rublja sukladno oznakama na etiketi za održavanje.

 • M

  • Majoneza

   Majonnaise

   Majoneza ubrzo postaje mastan problem ukoliko mrlju krivo obradite. Mrlju prvo namočite u mlaku vodu, zatim uklonite sloj stvrdnute mrlje nožem. Naknadno umočite mrlju u glicerin. Ukoliko se nakon toga još uvijek vide mrlje, uzmite razrjeđeni tekući amonijak i naknadno obradite mrlju.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Marmelada

   Marmelade

   Kada 60% udjela voća kod Vas probudi 100% pažnje, u tom slučaju je često dovoljna samo krpa i mlaka voda. Kod tvrdokornih mrlja od marmelade, kao npr. one od jagode, pojačajte borbu protiv mrlja utrljavanjem sapuna ili malo alkohola.

  • Maslac

   Butter

   Maslac je ovisno o mrlji prigodan odstranjivač mrlja: Lagano se uklanja, a može pomoći i kod tvrdokornih mrlja od masnoće, katrana ili smole. Preko takvih mrlja namažite malo maslaca. Nakon djelovanja možete mrlju jednostavno sastrugati poput mrlja od masnoće sa malo kućnog benzina ili spreja protiv mrlja.

  • Masna mrlja

   Fettfleck

   U većini slučajeva je dovoljno sredstvo za pranje ili topla voda sa sapunom i jedno strojno pranje. Pri čemu se preporučuje korištenje tekućeg sredstva za pranje, koje sadrži više sapuna od praška te se lakše bori s masnim mrljama. Staro kućansko sredstvo je također krumpirovo brašno, čime se mrlja prvo upije i zatim se očetka. Ukoliko je mrlja i dalje postojana, pomaže, na primjer, soda voda ili utrljavanje sapuna i vruća voda. Alternativno pomaže i alkohol ili sapun te etilni alkohol. Masne mrlje nestaju brzo kako i nastaju, ukoliko ih se obradi sa sprejom protiv mrlja. Naknadno se isperu s tekućim sredstvom za pranje. Masne mrlje sa osjetljivih kravata uklanjaju se ukoliko malo pudera u prahu tzv. talka stavite na vrh noža i pritisnite uz mrlju kako bi se ona upila. Kasnije možete s vatom mrlju jednostavno istrljati.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Med

   Honig

   Kada Vam se odjeća pozlati zlatom pčela, onda prvo uronite mrlju u toplu vodu. Zatim nanesite tekuće sredstvo za pranje i operite odjevni predmet.

  • Mlijeko

   Milch

   Mlijeko na odjeći nije problem ukoliko mrlju prije pranja operete hladnom vodom i zatim isperete pod mlazom hladne vode. Mlaku vodu koristite samo kod samta i svile.

  • Mrlje od boje

   Farbfleck

   Boja za zidove na odjeći nije problem. Pod pretpostavkom da ste upoznati o kojoj vrsti boje je riječ. Boje koje su topive u vodi uklonit ćete sapunom i pranjem u perilici. Za boje na bazi ulja, prije pranja u perilici mrlju obradite terpentinskim uljem, kojeg koristite i za uklanjanje mrlja nakon lakiranja. Akrilna boja zahtjeva pojačane metode: Pomiješajte etilni alkohol sa nekoliko kapi razrijeđenog amonijaka i natopite mrlju nekoliko puta prije pranja.

 • N

  • Nepoznate mrlje

   Unbekannte Flecken

   Nepoznate mrlje moraju se pažljivo sanirati. Problemu se približite prvo analiziranjem materijala. Na obojanim tkaninama, pomaže žutanjak. Isperite mrlju nakon omekšavanja s hladnom vodom. Bijeli materijali moraju se prvo namočiti kolonjskom vodom ili etilnim alkoholom. Zatim utrljajte razrjeđenu otopinu od tekućeg amonijaka i sapuna na mrlju i ostavite ga preko noći da odstoji. Za vunu koristite kukuruzno ili krumpirovo brašno ili ocat i krumpirski škrob. Sve sastojke lagano zagrijte u vodi i time namočite mrlju. Čim se otopina upije, mrlja se može isčetkati. Mrlje sa samta uklonite utrljavanjem octa s lanenom krpom. Nakon toga isperite s hladnom vodom.

 • P

  • Parfem

   Parfüm

   Tragovi plemenitih esencija "mirišu" najbolje u čistom alkoholu. Na svili mogu ostati tragovi parfema. Mrlje od deodoransa ili parfema mogu se obraditi i s razrjeđenom limunovom kiselinom (u omjeru 1:5). Zatim operite na uobičajen način.

  • Pivo

   Bier

   Mrlje od piva nestaju i bez soli protiv mrlja, ukoliko svježu mrlju od piva isperete u toploj vodi. Suhe mrlje se obrađuju prije pranja toplim, razrjeđenim octom, stare mrlje se prvo omekšaju glicerinom. Mrlje od piva nestaju već nakon prvog pranja. Poput glavobolje sljedeći dan, i mrlje od piva možete ukloniti sa malo mineralne vode.

  • Povrće

   Gemüse

   Mrlje od mladog i svježeg povrća uklonite jednostavno krpom i hladnom vodom. Za mrlje od rajčice i špinata potrebna Vam je topla voda i sapun, pri čemu je dobro prethodno obraditi mrlju s ploškama od krumpira. Kada se povrće u spoju sa masnoćom, brašnom i vrhnjem nađe na Vašoj odjeći, prije pranja nanesite sredstvo za pranje osjetljivog rublja na mrlju. Mrlje od povrća se u pravilu jednostavno uklanjaju tekućim sredstvom za izbjeljivanje ili soli protiv mrlja.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepozavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • R

  • Ribizl

   Johannisbeersaft

   Tamni sok od ribizla ispire se, kao i većina voćnih sokova, već kod prvog pranja. Kod tvrdokornih mrlja možete dodati sol protiv mrlja sredstvu za pranje. Alternativno prije pranja možete mrlju obraditi limunovim sokom, octom i soli.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Ruž

   Lippenstift

   Kada odjednom vidite crveno, ostanite mirni: Nakon prvog pranja je obično sve riješeno. Bilo kakve ostatke ruža možete spriječiti utrljavanjem mrlje s uljem eukaliptusa ili glicerinom ili sa sprejom protiv mrlja ili otapalom za mrlje. Tvrdokorne mrlje uspješno pobjeđuje razrjeđeni tekući amonijak.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • S

  • Šećer

   Zucker

   Najbolje za kraj: Šećer je jednostavan problem za uklanjanje. Pod pretpostavkom da djelujete brzo. Toplom vodom se ljepljiv slučaj brzo rješava. Kod obojanih slatkih napasti limunov sok je pravi pomoćnik.

  • Senf

   Senf

   Prije dodavanja senfa, poslušajte savjet mudrih baka: Mrlju od senfa prvo obradite sapunom i vodom. Ukoliko je mrlja ipak vidjljiva, pokušajte je isprati sa malo vode i tekućim amonijakom. Nakon toga pomaže i glicerin. Ali ne za samt i svilu. U tom slučaju mrlju obradite kao mrlju od majoneze ili curry začina, dodajte kolonjske vode ili malo etilnog alkohola. Mrlje od senfa se teško uklanjaju.

  • Sladoled

   Eiscreme

   Kada omiljena hladna poslastica, umjesto u ustima, završi na odjeći tada je potrebno brzo ukloniti neugodne tragove čari ljeta. U tom slučaju pomaže mješavina etilnog alkohola i razrjeđenog tekućeg amonijaka. Ostatak ćete ukloniti s toplom, čistom vodom.

  • Šminka

   Ova vrsta zaprljanja se relativno lako uklanja s rublja. Mrlje od šminke se mogu ukloniti sa svijetlog rublja korištenjem alkohola ili žestokog pića ukoliko se radi o dovoljno čvrstoj tkanini za navedeni postupak. Kod pamuka, lana, viskoze i vune sapun za pranje odjeće može pomoći. Tonik za lice isto tako. Završite postupak pranjem rublja u perilici za rublje. Iz razloga što šminka često sadrži ulje, pomoći će i neki od načina uklanjanja mrlja od masnoće. 

  • Smola

   Harz

   Problem stavite na led. U tom slučaju možete mrlju lagano sastrugati i zatim obraditi s alkoholom. Alternativno pomaže etilni alkohol, sapun i voda, ulje terpentina ili alkohol. Upijte smjesu sa papirom za upijanje. Stara smola se omekšava prvo s maslacem. Sastrugajte omekšanu smolu s nožem i ostatak isperite s mješavinom sapuna i vode.

  • Špinat

   Spinat

   Uz špinat ide svježi krumpir. Točnije: Preko mrlje od špinata postavite plošku sirovog krumpria i zatim isperite sapunom i vodom.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • T

  • Tinta

   Tinte

   Protiv mrlja od tinte djelotvoran je limunov sok ili "odstranjivač mrlja". Pažljiviji trebate biti s octom ili mlakom vodom sa sapunom. Ispitajte djelovanje na skrivenom mjestu odjevnog predmeta.

  • Trava

   Gras

   Zelena boja je simbol nade, stoga je ne gubite kod mrlja od trave. Pod pretpostavkom da mrlja nije došla u kontakt s vodom, jer će to teže ukloniti mrlju. Smisleno je da se prije vrućeg pranja na mrlju nanese razrjeđeni tekući amonijak ili limunov sok. Protiv starih mrlja od trave pomaže stari trik: Omekšajte mrlju s kiselim mlijekom i isperite mrlju sa svježim mlijekom. Kod flanela se preporučuje mješavinu od bjeljanka i glicerina. I ukoliko ljetnu haljinu zaprljate s travom, na mrlju nanesite malo alkohola. Zelene mrlje od trave brzo izblijede s bjelilom. Za šareno, za vunu i svilu koristite sigurna za boju, tekuća sredstva za izbjeljivanje. Kod bijelog rublja dodajte sol protiv mrlja u sredstvo za pranje.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Travarice

   Magenbitter

   Prije nego što travaricom umirite svoj želudac, eventualne mrlje od travarice uklonite prvo umakanjem mrlje u alkohol i zatim ispiranjem u mlakoj vodi sa sapunom.

  • Trešnje

   Kirschen

   Protiv crvenog soka ovog ukusnog voća prvo pomaže sok iscijeđenog limuna. Mrlje od trešanja možete ukloniti tekućim izbljeljivačem za šareno rublje ili, ako se radi o bijelom rublju, pomoću soli za mrlje.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

 • U

  • Ulične mrlje

   Straßenschmutz

   Sivilo s ulica uklonit ćete sa svoje odjeće laganim četkanjem. Kako bi se mrlje što lakše uklonile, četku uronite u malo vode ili benzina za pranje.

  • Urin

   Isto što vrijedi i za ostale mrlje vrijedi i za mrlje od urina: započnite s uklanjanjem tekućine s rublja što je više moguće a da ne napravite mrlju većom. Sloj soli ili malo limunovog soka mogu pomoći. Osušite papirnatim ručnikom nakon čega isperite rublje čistom, hladnom vodom te ga zatim proslijedite dalje perilici rublja da preuzme završni dio posla.
   Preporučujemo korištenje deterdženta koji sadrži izbjeljivač, ukoliko isti neće utjecati na materijal niti boju rublja.

 • V

  • Voće

   Obst

   Nanesite na mrlju prije sljedećeg pranja sol protiv mrlja. Ukoliko je mrlja još uvijek vidljiva, natopite ju octom ili limunskom kiselinom. Pojedine mrlje od voća, na primjer, od breskvi, vidljive su tek nakon prvog pranja i posebno su tvrdokorne. Stare mrlje od voća uklonite uspješno višesatnim namakanjem u mlijeku sa maslacem uz dodatak limunovog soka. Kod osjetljivih materijala djeluju i tekući amonijak i otopina sapuna i etilnog alkohola. Mrlje od voća su trajne mrlje. Za obojeno rublje sigurna su tekuća bjelila (i za vunu i svilu). Kod bijelog rublja dodajte sredstvu za pranje malo soli protiv mrlja.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Voćni sok

   Fruchtsaft

   Kada na Vašu odjeću dospije voćni sok, prvo posegnite za malo mineralne vode a zatim operite odjevni predmet u perilici rublja. Tvrdokorne mrlje pobijedit ćete uspješno uz malo tekućeg izbjeljivača kojeg utrljate izravno na mrlju.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Vosak

   Wachs

   Neugodne posljedice najromantičnije rasvjete možete vrlo lagano izglačati: Kod bezbojnog voska pažljivo sastružite grube tragove s odjeće. Zatim mrlju postavite između kuhinjskog papira i glačajte pri nižoj temperaturi od unutarnje strane prema van. Češće promijenite papir. Odjevne predmete s mrljom od obojenog voska možete zamrznuti i zatim pažljivo sastrugati. Ukoliko se naknadno još vide ostaci boje, mrlju obradite kao mrlje od masnoće.

 • Z

  • Zagorijele mrlje

   Brandflecken

   Mrlje nastale od zapaljenja uklanjaju se svijetlom i vrućom otopinom 10%-tnog octa. Pojedina tkanja mogu se naknadno obraditi vodikovim peroksidom (obavezno prije isprobati) ili klorom.

  • Zaprljanje ovratnika

   Kragenschmutz

   Ovratnik je vrlo upečatljiv dio odjeće. Zato je vrlo važno da se područje ovratnika posebno njeguje pripravcima za ručno pranje u praktičnoj tubi koju možete bilo gdje ponijeti sa sobom. Jeftinija i djelotvorna alternativa je sapun.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Zemlja

   Navedene mrlje su posljedica oksida željeza u zemlji, koji se zadržava između vlakana tekstila. Ova vrsta pigmenta nije topiva u vodi te je za njegovo uklanjanje potrebna mehanička akcija kod pranja.
   Gruba zaprljanja se treba prvo vrlo oprezno isčetkati ili ukloniti usisavačem, odnosno očistiti mlazom vode usmjerenim sa suprotne strane tkanine. Preporučljivo je i rublje namakati u perilici rublja. Na taj način je rublje izloženo uobičajenom kretanju, što čini  bubrenje vlakana lakšim kako bi se čestice zaprljanja izvukle. Mrlje od zemlje bi se trebale u što kraćem roku ukloniti, jer će u suprotnome, kao i mrlje od hrđe, uzrokovati promjenu boje te oštećenje vlakana tekstila. 

  • Znoj

   Schweißflecken

   Tekstili plaćaju rad sa žutim vidljivim mrljama od znoja. U tome će Vam pomoći kupka u toploj vodi sa dodatkom octa. Nakon toga možete bez problema oprati odjevni predmet strojno.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Zubna pasta

   Zahnpasta

   Na odjeći se zubna pasta uklanja isto kao sa zubiju: Ispiranjem pod mlazom mlake vode. Zatim isprati s vrućom vodom.

  • Žutanjak

   Eigelb

   Žutanjak se ne drobi, on se soli. Osušena mrlja od žutanjka može se isčetkati pod hladnom vodom. Ukoliko su žutanjak i bjelanjak još uvijek vidljivi, tada se preporučuje razrjeđeni tekući amonijak. Zatim je potrebno oprati.
   Savjet: Miele perilice imaju funkciju prepoznavanja "mrlja" i ciljano ih obrađuju tijekom pranja!

  • Žvaka

   Kaugummi

   Žvaka se mora prvo vratiti u svoje prvotno stanje: Otvrdnite je hlađenjem u zamrzivaču ili uz pomoć kockica leda. Zatim možete mrlju samo sastrugati. Uz malo alkohola možete dodatno očistiti površinu.