Vrste tekstila i njihova njega

Alpaka

Alpaka

Južno američka Vicuña lama daje svoju svilenkastu sjajnu dlaku za sirovinu ovog plemenitog materijala. Svake godine jedna životinja može proizvesti vune za jedan pulover. Iako je njezina dlaka fina i lagana, ipak je vrlo otporna i elastična. Dlaka Alpake je iznutra šuplja i stoga daju vlaknima nevjerojatnu sposobnost toplinske ravnoteže.

Saznajte više
Baumwolle

Pamuk

Pamuk je najomiljenije prirodno vlakno, budući da se odlikuje izvanrednim svojstvima i otpornosti. Postoji preko 300 vrsta pamuka. Najrasprostranjeniji je u Kini (23%) i SADu (20%).

Saznajte više
Daunen

Perje

Perje ima veliku moć punjenja, pohranjuje toplinu i dobar je izolator. Iz tog razloga se koriste za punjenje posteljine i zimskih odjevnih predmeta. Iako je bijelo perje najskuplje, kvalitativna razlika između bijelog perija i mješovitog perja u boji ne postoji.

Saznajte više
Frottier

Frotir

Frotirna tkanje napravljen je od posebnog tkanja. Valk frotir je napravljen od petlji jednostruke pređe.

Saznajte više
Jeans

Traper

Traper, osim u obliku radne odjeće, danas nalazimo u obliku hlača, suknji, torbi, košulja, jakni i brojnih drugih primjena. Osnova za proizvodnju traperica je pamuk. Takozvanim spajanjem vlakana različitih boja (poput plave i bijele) nastaje poseban izgled trapera, pri čemu je materijal s jedne strane plavi, a s druge strane bijelkaste boje.

Saznajte više
Kaschmir

Kašmir

Posebna vrsta vune je kašmir vuna. Prirodna vlakna se dobivaju jednom godišnje iz paperja kašmir koze. Godišnja svjetska proizvodnja iznosi 5000t/god. Kašmir je vrlo skup i osjetljiv tekstil. Stoga prilikom pranja zahtjeva posebnu njegu.

Saznajte više
Leder

Koža

Budući da je koža životinjskog porijekla, zahtjeva posebnu njegu. Svaka vrsta kože zahtjeva posebnu njegu. Pri tome se preporučuje isprobati sredstvo za čišćenje na skrivenom mjestu odjevnog predmeta. U pravilu vrijedi: Ne smiju se koristiti otapala.

Saznajte više
Leinen

Lanena vlakna

Ovo prirodno vlakno dobiva se iz biljke. Lan je vrlo izdržljiv i trajan. Također je otporan na nečistoće i mirise. Vrlo se lako gužva.

Saznajte više
Mischgewebe

Mješovito tkanje

Dobar materijal je ponekad kao dobar parfem: Mješavina čini razliku. Robusni pamuk dodavanjem viskoze postiže eleganciju. Kašmir uz dodatak pamuka može biti financijski isplativ odjevni predmet. Klasična mješovita tkanja sastoje se od spoja pamuka i sintetičkih vlakana.

Saznajte više
Popeline

Popelin


Popelin je tkaknina od fine, čiste ili miješane pamučne pređe. Naziv popelin je trgovački naziv i nije određen za određena vlakna. Popelin se može proizvesti kao pamuk, svila, vuna, viskoza, poliester ili mješovina vlakana.

Saznajte više
Seide

Svila

Svila je prirodno vlakno, koje se dobiva od kukuljice dudovog svilca. Marljiv dudov svilac radi kukuljicu od fine niti koja može biti čak 4 km duga. Svila je simbol luksuza na koži zbog svoje mekoće i posebnog izgleda.

Saznajte više
Syntetische Fasern

Sintetičke niti(Nylon/Polyester/Polyamid/Polyacryl)
Ova potpuno sintetička vlakna su vrlo elastična, otporna na pucanje i zapetljavanje. Ne sakupljaju se i brzo se suše, budući da na sebe preuzimaju malo tekućine. Uz navedeno, sintetički tekstili su posebno postojanog oblika i otporni na gužvanje.

Saznajte više
Wolle

Vuna

Vlakna vune sastoje se od nekoliko slojeva. Dobro zdržava toplinu i često se koristi za tople pulovere ili mekanu udobnu zimsku odjeću poput šalova ili rukavica. U vunu se ubrajaju kašmir, angora, merino vuna, janjeća vuna ili mohair. Najrasprostranjenija je primjena ovčje vune.

Saznajte više