Lanena vlakna

Ovo prirodno vlakno dobiva se iz biljke. Lan je vrlo izdržljiv i trajan. Također je otporan na nečistoće i mirise. Vrlo se lako gužva. Lan se koristi kao kućanski materijal za stolnjake, ali u modi je odličan odabir za ljetne lagane odjevne predmete.

Pranje: Bijeli i izbijeljeni lan može se prati do 60 °C, obojeni lan pere se s tekućim sredstvom za pranje osjetljivog rublja pri 40 °C. Za provjeru postojanosti boje, položite skirveno mjesto odjevnog predmeta između dvije bijele krpe i zapeglajte tkanine. Ukoliko se boja prenese na bijeli materijal, znači da može doći do puštanja boje. Lan se lagano gužva i ne smije se centrifugirati.
Pažnja: Lan je pljesniv.

Sušenje: Najbolje ga je sušiti na zraku. Prije vješanja za sušenje, protegnuti i izravnati. Brže i jednostavnije sušenje lana, možete ostvariti s Miele posebnim programom „Zaglađivanje“. Na taj način će biti reducirani nabori, a glačane olakšano.

Glačanje: Prporučuje se vruće glačanje (razina 3) uz dodatak pare. Pri čemu će podloga otporna na prijanjanje dodatno štititi od zaglađenih sjajnih površina.

Poseban savjet: Lakše je glačati lan ako mu se prije zadnjeg isporanja dodalo tzv. malo štirke.