Rolada – samo joj se prepustite

Klasična Kuhinja

Rolada – samo joj se prepustite

Ispunjena tankim komadima mesa, peradi, ribe ili lisnatim povrćem, zarolana i pirjana, njezino je ime rolada – jelo koje je popularno još od 18. stoljeća.

Jedan od najstarijih recepata za roladu može se pronaći u kuharici Le Cuisinier Gascon koja je objavljena u Amsterdamu 1740. godine. Goveđe rolade sa slaninom, krastavcima i senfom ili listovi bijelog kupusa punjeni mljevenim mesom neka su od klasičnih jela europske domaće kuhinje, dok je rolada od lista s nadjevom od jastoga jelo koje predstavlja najbolje od vrhunske gastronomije.

Što to čini rolade popularnim jelom već 300 godina?

  1. Jednostavne su. Nakon što se pripreme tiho će se pirjati bez potrebe za puno pažnje – pod uvjetom da ima dovoljno temeljca u zatvorenoj posudi za pečenje.
  2. Profinjene su. Izvana ukusan file lista ili mekana govedina; iznutra neočekivana eksplozija okusa nadjeva od jastoga ili kiselih krastavaca – skriveni drugi okus.
  3. Raznolike su. Bilo da je riječ o govedini, teletini ili janjetini, divljači, piletini ili puretini – prikladno je bilo koje meso koje se može tanko narezati po dužini. Osim toga, list nije jedina riba – također se može upotrebljavati file iverka, lososa, tune i pišmolja. Kao i lisnato povrće poput blanširanih listova bijelog i crvenog kupusa, kelj, blitva ili kineski kupus. Jednako mnogo opcija postoji i kad je riječ o nadjevu: gljive, povrće, začini, mljeveno meso, omlet, sir – prikladno je sve što se može skuhati brže od vanjskog dijela.