Tom kha gai

Recepti Adobe Stock

Tom kha gai

Ova pileća juha s galangalom i gljivama možda je najpoznatija tajlandska juha i jede se u cijeloj jugoistočnoj Aziji.

Juhe u Tajlandu nisu ograničene na jedno posebno jelo na jelovniku, kao u zapadnome svijetu. Juhe, pak, čine osnovni dio svakodnevne prehrane stanovnika te se jedu i u njima se uživa u malenim količinama u svako doba dana i noći. Baza gotovo svih tajlandskih juha je temeljac, poznat na tajlandskom i kao „geng jeut“, što doslovno znači „dosadna tekućina“. Jednostavnost je ključni sastojak juha iz Tajlanda. Samo se nekoliko sastojaka koristi kao nadopuna okusa temeljca: gljive, povrće, kozice i piletina, kao i svježi đumbir, galangal, češnjak, feferoni, listovi korijandera i mladi luk. Budući da se povrtne i pileće juhe pripremaju s vrlo malo soli i gotovo nimalo masti, lagane su i niskokalorične.

„Tom kha gai“ temelji se na jednostavnom, bistrom pilećem temeljcu s okusom limunske trave i đumbira. Dodaju se kokosovo mlijeko i kokosova krema, zajedno sa začinima te gljivama i piletinom kako bi juha bila hranjivija. Iako naziv juhe znači „kuhani galangal“, mnogi je povezuju s piletinom. Međutim, u Tajlandu se „Tom kha“ može pripremiti s dagnjama, ribom, svim vrstama gljiva i svinjetinom. Naš „Tom kha gai“ sadrži divnu kombinaciju kremastog kokosovog mlijeka i pikantnog galangala, koji pridonosi blagoj ujednačenosti slatkog i kiselog okusa.


Tekst: Rainer Meier

 

Sastojci (za 4 osobe):

2 stabljike limunske trave (samo unutarnji listovi), 3 cm svježeg korijena galangala (oguljenog), 1 – 2 crvenih feferona (izvađenih sjemenki), 8 – 12 listova kaffir limete, 1 vijenac korijandera (s korijenom), 800 ml azijskog pilećeg temeljca (u nastavku), 2 komada pilećih prsa, 1 žlica ulja, 200 g gljiva (očišćene slamnjače, bukovače ili šampinjoni), 400 ml kokosovog mlijeka, 2 – 3 žlice ribljeg umaka, 2 – 3 žlice limetinog soka, 2 žlice palminog šećera

Azijski pileći temeljac: 1 l pilećeg temeljca, 1 žlica đumbira (sitno nasjeckanoga), 1 žlica tamarind paste, 1 zvjezdani anis, 1 češanj češnjaka (sitno narezan), 2 stabljike limunske trave (samo suhi vanjski listovi, sitno nasjeckani)

 

Priprema:

  1. Za pripremu azijskog pilećeg temeljca dodajte sve sastojke u temeljac, kuhajte 30 minuta na laganoj vatri bez poklopca (kako bi se smanjio na 800 ml) te ga zatim procijedite.
  2. Sitno narežite unutarnje listove limunske trave i galangala i narežite feferone na kolutiće. Istrgnite listove korijandera i odložite ih sa strane za posluživanje. Sitno nasjeckajte korijen i stabljike korijandera. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri s listovima kaffir limete u azijskom pilećem temeljcu 5 – 7 minuta.
  3. Pileća prsa pržite na jako vrućem ulju sa svake strane dok ne porumene (otprilike 1 minutu). Odrežite piletinu i gljive na veličinu zalogaja i dodajte ih u juhu zajedno s kokosovim mlijekom. Začinite ribljim umakom, limetinim sokom i šećerom. Kuhajte na laganoj vatri 3 – 4 minute i potom začinite prema želji.

 

Savjet:

  • Kokosovo mlijeko iz Tajlanda najbolje je za ovu juhu.
  • Prije posluživanja pospite svježim listovima korijandera ili nasjeckanim mladim lukom.