Tortilja

Klasika u kuhinji grinchh/Adobe Stock

Tortilja

Iako obje nose isti naziv, španjolska i meksička tortilja u potpunosti se razlikuju po sastojcima, pripremi i upotrebi.

Španjolska tortilja u osnovi je omlet s krumpirima koja je ili pržena s obje strane ili ispečena u pećnici. S druge strane, meksičke su tortilje tanki, okrugli, plosnati kruh koji je napravljen od posebnog kukuruznog brašna (masa harina) i vode te pečen s ili bez masti na vrućoj podlozi ili u tavi. S obzirom na to da postoji pregršt različitih vrsta kukuruza u Meksiku, moguće je vidjeti plavkasto-ljubičaste tortilje uz one češće blijedo žute. Jedina stvar koju te dvije tortilje imaju zajedničko jest njihov naziv, koji se doslovce prevodi kao „malena torta” ili „mali plosnati kruh”.

Dok se španjolske tortilje, obično punjene povrćem kao što je luk, paprika, rajčica, chili paprika i začinsko bilje, često poslužuju kao dodatak, meksičke su tortilje osnova za brojna jednostavna i sofisticirana jela koja se jedu prstima. Ako su punjene povrćem, sirom, mesom ili ribom i rolane, onda se nazivaju burritosi. Preklopite ih oko punjenja i zatim ih pržite ili pecite i dobit ćete tostade.

 

Tortilla española

Sastojci (za 4 – 6 osoba):

600 g omekšanih krumpira (kuhanih i oguljenih, pripremljenih prethodnog dana), 5 jaja (srednje veličine), 50 g vrhnja, sol, svježe mljeveni papar, maslac za podmazivanje lima, lim za pečenje, 30 cm Ø

Priprema:

  1. Narežite krumpire na tanke ploške. Pjenjačom pomiješajte jaja s vrhnjem.
  2. Stavite narezani krumpir u veliku posudu s jajima i vrhnjem te dobro pomiješajte. Izdašno začinite sa soli i paprom. Podmažite lim za pečenje s maslacem, ulijte mješavinu od krumpira i pritisnite je.
  3. Pecite tortilju u pećnici 25 – 30 minuta na 140 °C (velika količina vlage s automatski pojačanom parom) ili na 160 °C gornjeg/donjeg grijanja na drugoj polici gledano od dolje. Ostavite tortilju da se ohladi na željenu toplinu.