Navara

VINO MJESECA Getty Images/Lonely Planet Images

Navara

Nekadašnje veličanstveno kraljevstvo, regija Navara u sjevernoj Španjolskoj danas je diljem svijeta poznata po kvalitetnim vinima.

Autonomnu regiju Navara u središnjem dijelu sjeverne Španjolske, obilježava strma, kamenita i često olujna obala Atlantika na sjeverozapadu, brojne doline Pireneja i njihova podnožja na sjeveroistoku, suha udolina koja okružuje Pamplonu i obale rijeke Ebro na jugu. Ovaj pomalo suhoparni opis dočarava prirodnu raznolikost vina koja se proizvode u ovom nekadašnjem kraljevstvu (824. – 1841. g.).

Čak su i stari Rimljani proizvodili vino u Navari. Međutim, nakon što su se različite sile izmjenjivale i okupirale ovu regiju, svaka sa svojim ukusom u pićima, proizvodnja vina zaustavila se na dulje razdoblje. Tek u 12. stoljeću, kada su redovnici iz opatije Cluny na rijeci Loire i opatije Cîteaux u Burgundiji osnovali samostane u Navari, proizvodnja vina ponovno je zaživjela. Tragovi toga mogu se vidjeti i danas duž vinske ceste Ruta de los Vinos de Santiago, koja se proteže uz Put sv. Jakova (Camino de Santiago), najpoznatiju hodočasničku rutu na svijetu koja prolazi kroz mnoga dobro očuvana sela, crkve, samostane, palače i vinarije.

Danas pet regija Navare u kojima se uzgaja vinova loza obuhvaća 15.280 hektara južno od Pamplone. U regiji se uglavnom (70 %) proizvode snažna, bogata crna vina od starih španjolskih sorti grožđa tempranillo i grenaš te od suvremenih francuskih sorti cabernet sauvignon i merlot. Oko 25 % čine svježa i voćna vina rosé (rosado ili klaret), a otprilike 5 % čine suha bijela vina cvjetnih nota od sorti chardonnay i viura te slatka vina muškat.

Navara ima jedne od najliberalnijih zakona o vinima u Španjolskoj, zbog čega se ovdje mogu pronaći primjeri gotovo svih stilova vina: vina od jedne sorte i vina cuvée u svim mogućim kombinacijama, stara vina ruralnih krajeva i suvremena „dizajnerska” vina, vina od loza starih i do 70 godina te mladih loza starih samo tri godine. Cijeli spektar crnih vina sadrži sve od mlađih, smionih snažnih vina do vina Gran Reserva s jednog posjeda (Pago na španjolskom) koja dozrijevaju u drvenim bačvama do 36 mjeseci i koja se mogu piti nakon najmanje deset godina, ali koja nakon dozrijevanja zasjenjuju mnoga vina bordeaux u pogledu elegancije, složenosti i svilenkaste glatkoće. Nažalost, mnoga bijela vina također se proizvode u malim drvenim bačvama (barrique), čime se često gubi njihova voćna nota. No to se danas mijenja: izuzetno velik broj visokokvalificiranih žena radi u obiteljskim konobama i zadrugama. One skraćuju razdoblje tijekom kojeg vino ostaje u bačvi, ali i sve više počinju saditi stare sorte grožđa. Najbolje od svega jest što se sve više ovih vina izvozi i tako postaje dostupno izvan Navare.

Tekst: Rainer Meier

Dodatne informacije možete pronaći na stranici navarrawine.com (na španjolskom, engleskom i njemačkom)