Curry - vatromet aroma

Curry – Feuerwerk der Aromen

Curry - vatromet aroma

Indijska kuhinja puna je iznenađenja: Raznovrsni egzotični začini i bilje uzrokuju na jeziku pravu eksploziju okusa. Najomiljeniji je "Curry" – gulaš s povrćem, mesom ili ribom.

Kod riječi "Curry" mnogi odmah pomisle na vruću poslasticu s kobasicom tzv "Currywurst". Za to korišten Curry prah, koji se stavlja u ketchup kako bi kobasici dao posebnu aromu, je samo mala izvedenica svakog intenzivnog okusa ovog začina, koji potječe daleko iz Indije. U velikom azijskom gradu pojam "Curry" ne označava začin, već vrstu jela: Curry je gulaš i kremasti ragu s povrćem, mesom ili ribom.

Mješavina začina, koja je alfa i omega indijske kuhinje, naziva se Masala. Poznata mješavina "Garam masala" (u prijevodu: "vruća mješavina") sastoji se od korijandera, kima, klinčića, cimeta, kardama, muškata i crnog papra. U ostale tipične mješavine začina indijske kuhinje, od kojih se neke prvo peku u tavi i zatim se melju ili usitnjavaju, ubrajaju se čili papričice, sjemenke goručice, kurkuma, piskavica ili listovi curry biljke. Također postoji još mnogo mješavina začina. Na svu sreću azijske tržnice nude gotove mješavine i curry pripravke – od blagih do izrazito ljutih –, kao Rajah, Patak, Sabita i Pasco.

Curry je poput indijskog naroda – šarena mješavina boja. Sastojci se biraju prema ukusu i toleranciji jačine. Harmonizirana kombinacija za vegetarijanski curry mješavina je žute paprike sa patlidžanom, crvenim lukom, graškom i slatkim krumpirom. Sitno nasjeckano povrće se priprema u woku, na Ghee (maslacu) ili ulju sa svježim đumbirom i chilijem, te se naknadno dodaje malo kokosovog mlijeka i malo currya (za 4 osobe 1 žličica). Malo limunove trave služi za citrusnu notu, ali ona se ne jede. Curry bi se trebao kuhati oko 30 minuta na malom plamenu, pri čemu će se stan ispuniti ukusnim mirisom. Vrijeme čekanja iskoristite za pripremu riže. Budući da tek sa zdjelicom basmati riže, koja upija umak poput spužve, ovaj objed dobiva svoju krunu – kao potpuno zdrava hrana.

Tko ima želju za mesom, jednostavno može zamijeniti krumpir s fileom od piletine i na taj način skuhati tradicionalni klasični indijski pileći Curry. Prijatelji rustikalnijeg ukusa preporučit će Vam curry od janjetine: Umjesto kokosovog mlijeka za umak se koristi jogurt; drugo sačinjavaju rajčice, crvene paprike i luk, uz dodatak đumbira, čilija, češnjaka i listova lovora. Za riblji curry možete iskoristiti filet lososa ili škampe, dok plodovi mora u lonac dospjevaju tek nakon povrća. Vrijeme pripreme ribe iznosi oko 15, a za škampe 5 do 7 minuta. Kao garnitura svakom Curryu odgovara zeleni korijander – "indijski peršin".