Profiterole

Profiteroles

Profiterole

Francuzi su za ovaj prozračni mali kolač pronašli lijep naziv: Nazvali su ga Profiterole što prevedeno znači "mali dobitak" ili "mali poklon". Švicarci ga zovu "Ofenküchlein" dok ga Austrijanci nazivaju "Brandteigkrapferl".

Malene kuglice veličine golf loptice napravljene su od tijesta bez šećera i sadrže mnogo vrućeg zraka, pri izlasku iz pećnice – što im daje poseban štih. Ukoliko se vodoravno prerežu na dva dijela – poput Eclaira – polovice se mogu ispuniti šlagom, kremom od vanilije ili mussom od čokolade. Poklopac gore – i gotova je "mala poslastica".

Napoleon je Profiterole u 18. stoljeću napravio poznatima u Italiji, pri čemu su najviše prisutne u Toskani i Piemontu sa preljevom od čokolade. Pod imenom "Profiteroli" pronaći ćete bezbrojne varijacije u mnogobrojnim talijanskim slastičarnama.

Ukoliko ih netko želi okusiti slane, neka odabere Profiterole punjene sirom ili vrhnjem (te svježim začinima), začinjenim paštetama ili raguima (od divljači, goveda ili kokoši) ili s pireom od povrća (na primjer s avokadom).