Ukopani losos

Graved Lachs

Ukopani losos

Nekada se riba zakapala u zemlju na nekoliko dana, radi konzervacije. Danas, je zahvaljujući hladnjaku, to znatno lakše.

Koliko puta su splet okolnosti ili nužda doveli do otkrića novog jela. Jer tko će doći na ideju, svježe ulovljenu ribu, nasoliti i zakopati u zemlju ili pijesak na par dana? Ovaj se postupak prije stotinu godina razvio u Skandinaviji i poznat je pod nazivom "ukopani losos" (ili po šved. gravad lax, norvešk. gravlaks). I stoga je i nastao naziv jela "Graved Lachs" ili "Ukopani losos". Uslijed fizičkog tlaka zemlje i pijeska te slatko-slatkog-omotača, filetu lososa izvučena je voda. Istovremeno se odvija sušenje i fermentacija, koje ribu duže održavaju svježom. Iz tog razloga je važno, začinjenu ribu staviti u hermetičku foliju ili vrećicu za zamrzavanje te pohraniti u hladnjaku pod opterećenjem limenih kutija.

Uglavnom su za proces konzervacije dostatni sol i šećer. Začini služe samo za aromatizaciju. Osim tradicionalnih začina poput kopra, krasuljica i peršin, poslužiti mogu i citrusi, listovi lovora, korijandar i mažuran. Čak se i gruba zrna papra mogu dodati za varijaciju začina: sa sjemenkama gorušnice, pimenta, borovice, kardamona, korijandra ili komorača. Kako se losos ne bi isušio nakon konzervacije, nakon uklanjanja začina potrebno ga je namazati sa maslinovim uljem.