Poire belle Hélène (Kruške lijepe Helene)

Poire belle Hélène (Kruške lijepe Helene) Adobe Stock

Poire belle Hélène (Kruške lijepe Helene)

Helena je možda sve starija, ali nije izgubila svoju bezvremensku ljepotu i okus. Poire belle Hélène s pravom je još uvijek popularan desert.

Izmislio ga je veliki Auguste Escoffier, pionir moderne francuske kuhinje. To se dogodilo 1870., kada je imao samo 24 godine. Svoju je kreaciju nazvao prema lijepoj Heleni iz operete „La belle Hélène” Jacquesa Offenbacha, koja je premijeru imala 17. prosinca 1864. u Théâtre des Variétés u Parizu. Slatke, zrele kruške ogule se i poširaju u bijelom vinu ili vodi s limunovim sokom i šećerom. Nakon što se ohlade, poslužuju se sa sladoledom od vanilije i vrućim umakom od čokolade. U Escoffierovo vrijeme ukrašavale su se s kandiranim ljubičicama, ali danas se upotrebljavaju ukrasi od tučenog vrhnja.

Ova izvanredna kombinacija slasnih kruški, gorke čokolade i blagog sladoleda i danas je popularna i ima svoje mjesto na desertnim menijima mnogih vrhunskih restorana. Bon appetit! I desert Peach Melba (Breskva Melba) također je jedna od kreacija Augustea Escoffiera.

Tekst: Sabine Witt